tromaktiko: Aπάντηση "Σχετικά με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ"

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Aπάντηση "Σχετικά με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ"



Κάνετε ένα λάθος. Το ότι ο οποιοσδήποτε έγραψε 18-19 δεν μου λέει τίποτα. Μην παίρνετε τόσο ρηχά τα πράγματα. Το να γράψει ένας μαθητής τόσο δεν είναι θέμα εξυπνάδας ή επιμέλειας στο σχολείο.
Μιλάμε για τον πιο απαρχαιομένο τρόπο εισαγωγής σε πανεπιστήμιο. Πανελλήνιες; Εξετάσεις στις οποίες όποιος τα μαθαίνει παπαγαλία περνάει; Που δεν υπάρχει πουθενά στον όλο θεσμό αυτών των εξετάσεων κάποιο σημείο που ο μαθητής να βάζει το μυαλό του να δουλέψει και όχι μόνο την μνήμη του;

Έβγαλα 16,5 χωρίς φροντιστήριο, δουλεύοντας πάνω στο μελλοντικό μου (για τότε) αντικείμενο και σε ολο το λύκειο διάβασα 5 ώρες για κάθε μάθημα και αυτό την προηγούμενη μέρα πριν δώσω πανελλήνιες... Και ξέρω πολλά άτομα που έκαναν αυτό που έκανα εγώ. Δεν είναι άξιο θαυμασμού. Είναι απλά... απόλυτα εφικτό. Δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο. Έβγαλα μία σχολής πληροφορικής από ΤΕΙ (δεν θα αναφερθώ πια) και είμαι επαγγελματίας τα τελευταία 8 χρόνια. Και ευτυχώς από την "παρακμιακή" σχολή του ΤΕΙ που έβγαλα, πήρα και άλλες γνώσεις και βγάζω αρκετά για να είμαι σε θέση όχι απλά να ζήσω αλλά να απολαύσω την ζωή.

Έχω να ζηλέψω τίποτα από κάποιον που τελείωσε πληροφορική ΑΕΙ; Που κάνουν τα πάντα σχεδόν στην θεωρεία; Που έχουν σύνολο λιγότερες διδακτικές ώρες σε 5 χρόνια από ότι στα ΤΕΙ σε 4 χρόνια κιόλας; Κρίνετε την νοημοσύνη και την παιδεία των μαθητών από τον βαθμό που βγάζουν στο λύκειο; Χαντακώνονται παιδιά επειδή θέλουν να γίνουν κάτι στον τομέα των υπολογιστών ή στον οικονομικό ή στην διοίκηση επιχειρήσεων και δεν μπαίνουν επειδή δεν έγραψαν βιολογία ή θρησκευτικά ή οποιοδήποτε άλλο άσχετο μάθημα που δεν θα το χρειαστούν ΠΟΤΕ στην ζωή τους;

Μιλάτε για επίπεδο εκπαίδευσης στα ΤΕΙ; Μια χαρά είναι. Υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί καθηγητές. Αυτοί που κάνουν μάθημα και αυτοί που δεν. Ακριβώς το ίδιο και στα ΑΕΙ. Το ίδιο και οι φοιτητές. Αιώνιοι φοιτητές υπάρχουν και στα δύο. Κάποιοι θα συνεχίσουν να είναι άσχετοι με τον τομέα πάνω στον οποίο σπούδασαν, κάποιοι θα διαπρέψουν. Υπάρχουν όμως και τα ποσοστά που δείχνουν το κατά πόσο έτοιμοι είναι για να βγουν στον επαγγελματικό τομέα. Βλέπω υποψήφιους για δουλειά (πληροφορική), τα βλέπω με τα ίδια μου τα μάτια ποιοι είναι αυτοί που ξέρουν και ποιοι όχι.

Βλέπω επίσης και από άλλες σχολές και γνωστούς γνωστών τι έχουν μάθει τόσα χρόνια φοιτητές.
Δεν υποστηρίζω τα ΤΕΙ παρόλο που και εγώ από ΤΕΙ είμαι αλλά να υπάρχει λίγο δίκαιος λόγος έτσι. Ναι συμφωνώ για την υποδομή που είναι καλύτερη στα ΑΕΙ. Δίνω συγχαρητήρια π.χ. στο ΑΕΙ Ηρακλείου που έχουν μία σχολή πληροφορικής υπόδειγμα για την Ελλάδα σε όλους τους τομείς (εκπαίδευση - υποδομές).
Σε γενικές γραμμές όμως δεν υπάρχουν διαφορές έτσι όπως το λέτε.

Γιατί αν τα πανεπιστήμια δεχόταν μαθητές που θα έγγραφαν τεστ αξιολόγησης για την εισαγωγή του πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που θα αφορούσαν την σχολή όπως είναι παντού στον ανεπτυγμένο κόσμο (γιατί εδώ Ουγκάντα είμαστε που λέει και ο Τράγκας) και μετά βλέπατε τους βαθμούς που είχαν βγάλει στο σχολείο τα παιδιά αυτά, σίγουρα θα απορρούσατε πως γίνεται αυτό.

Λυπάμαι που βλέπετε τα ΤΕΙ σαν παρακμιακά ιδρύματα για τους κακούς μαθητές. Θα συμφωνήσω όμως σε αυτό που είπατε: "λές και όποιος δε σπουδάσει κάτι είναι ! κατώτερος άνθρωπος! "
Όντως αυτό έχει περάσει δυστυχώς στην εποχή μας και είναι κρίμα.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!