tromaktiko: Παγκράτιο με ολίγη από Σωματική Διάπλαση

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Παγκράτιο με ολίγη από Σωματική Διάπλαση



Το ξέρατε ότι η Γ.Γ.Α. επιχορηγεί την Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Ε.Ο.Σ.Δ.); Τι σόι άθλημα είναι η Σωματική Διάπλαση; Μα το γνωστό σε όλους μας Body Building!
Δεν γνώριζα ότι το bodybuilding είναι άθλημα με τη στενή έννοια του όρου και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είχα και πολύ άδικο. Μια αναζήτηση στη σχετική σελίδα με τα αναγνωρισμένα αθλήματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην Ολυμπιάδα, αποκαλύπτει ότι το bodybuilding δεν αποτελεί άθλημα διεθνώς αναγνωρισμένο.

Η Γ.Γ.Α. επιχορηγεί αθλητικές ομοσπονδίες που καλλιεργούν, όπως λέει και το όνομά τους, αθλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σωματική διάπλαση δεν είναι άθλημα ούτε στην Ελλάδα ούτε παγκοσμίως, όμως μοιάζει με τέτοιο! Δεδομένης λοιπόν της πολύ μικρής οικονομικής στήριξης που τυγχάνει από την πολιτεία, μόλις 9 χιλιάδες ευρώ για το έτος 2010, αλλά και ότι ουσιαστικά αποτελεί γυμναστική, θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μια εξαίρεση και η Ε.Ο.Σ.Δ. να περιληφθεί στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Στην ιστοσελίδα της σωματικής διάπλασης βρίσκουμε πληροφορίες που αφορούν στο ελληνικό bodybuilding. Η αλήθεια είναι ότι λείπουν πολλά από τα απαραίτητα στοιχεία που θα περίμενε κανείς σε μια ιστοσελίδα αθλητικής ομοσπονδίας, όπως τα μητρώα σωματείων και αθλητών, οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων και των γενικών συνελεύσεων.

Μπορεί τα παραπάνω να λείπουν από την ιστοσελίδα αλλά τι να πρωτοπρολάβει να καλύψει κανείς με 9 χιλιάδες ευρώ; Τουλάχιστον υπάρχουν τα αποτελέσματα από το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα όλων των κατηγοριών και το σημαντικότερο υπάρχουν φωτογραφίες με τους διαγωνιζόμενους άνδρες και γυναίκες. Αυτό πάλι το θεωρώ πολύ σημαντικό, για ένα άθλημα σχετικά άγνωστο να παρέχονται φωτογραφίες από τα πρωταθλήματα, ώστε να μπορεί ο άσχετος χρήστης του διαδικτύου να πάρει μια γεύση περί τίνος πρόκειται.

Μου έκανε κακή εντύπωση το σλόγκαν που υπάρχει στη σελίδα: «Σκέψου Θετικά για τους συναγωνιστές σου, Σκέψου Θετικά για τους συναδέλφους σου, Σκέψου Θετικά για το μέλλον σου, Βγες αρνητικός στα τεστ». Καταλαβαίνω το λογοπαίγνιο, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα των απαγορευμένων ουσιών ειδικά στο bodybuilding που γίνεται κατάχρηση παγκοσμίως. Το θέμα δεν είναι να βγεις αρνητικός στα τεστ, δεν ακολουθούμε το δόγμα Τζέκου «Ντοπαρισμένος είναι αυτός που πιάνεται», το θέμα είναι να μην παίρνεις αναβολικά καθόλου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το bodybuilding είναι αρχαιοελληνικό άθλημα, μιας και ισχυρίζεται ότι οι πρώτοι αθλητές του ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Είναι γνωστό ότι δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωματική διάπλαση στην αρχαιότητα, σε αντίθεση με σήμερα. Εδώ έρχεται να κολλήσει το επόμενο άθλημα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα που δεν είναι άλλο από το Παγκράτιο.

Και πάλι ομολογώ ότι ενώ γνώριζα για την ύπαρξη της εν λόγω αρχαιοελληνικής πολεμικής τέχνης, δεν γνώριζα ότι αποτελούσε άθλημα αναγνωρισμένο από κάποιο διεθνή φορέα. Και πάλι είχα δίκιο, το Παγκράτιο δεν αναγνωρίζεται ως άθλημα και δεν υπάρχει παγκόσμια ομοσπονδία, επιχορηγείται όμως ως τέτοιο από την Γ.Γ.Α. Και πάλι θεωρώ πως καλώς παίρνει αυτή την επιχορήγηση που αυτή τη φορά μπορεί να είναι μικρή αλλά όχι και αμελητέα, αφού ανέρχεται στο ύψος των 86 χιλιάδων ευρώ, πάντα για το έτος 2010.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Ε.Ο.Π.Α.) βρίσκουμε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του αθλήματος και σχετικά με τις αγωνιστικές δραστηριότητες του σήμερα. Υπάρχει μητρώο σωματείων αλλά όχι και μητρώο αθλητών, το οποίο μάλλον βρίσκεται υπό κατασκευή. Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2010 λογικά έχει ολοκληρωθεί, εφόσον τηρήθηκε ο αρχικός προγραμματισμός, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί.

Οι δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου περιορίζονται στην πρόσκληση σε τακτική Γενική Συνέλευση στην αρχή του έτους και το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα αντιστοιχεί σε αγώνες και επιδείξεις του 2005. Υπάρχουν αρχεία με αναλυτικούς κανονισμούς αγώνων και διαιτησίας που δείχνουν τις διάφορες στάσεις άμυνας και επίθεσης με εικόνες καθώς και την απαραίτητη ενδυμασία των αθλητών.

Η ιστοσελίδα γενικά είναι φτωχή σε πρόσφατο υλικό και δίνει την εντύπωση ότι φτιάχτηκε με κάποια στοιχεία αρχικά, αλλά δεν ενημερώνεται τακτικά. Η τακτική ανανέωση μιας ιστοσελίδας έστω και 2-3 φορές το μήνα δίνει περιεχόμενο που μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον σε όποιον πέσει πάνω της και στο κάτω κάτω είναι πολύ μικρό το κόστος συντήρησής της.

Σαν επίλογο θα ήθελα να πω ότι παρότι οι δύο ομοσπονδίες που παρουσιάσαμε σήμερα καλλιεργούν δραστηριότητες που μοιάζουν πολύ με αθλήματα, ίσως να έπρεπε να υπάρχει κάποιος κανόνας για το ποιος επιχορηγείται από τη Γ.Γ.Α. Ειδικά για το bodybuilding που είναι παγκοσμίως γνωστό και εφόσον δεν αναγνωρίζεται ούτε στο εξωτερικό, μάλλον δεν έπρεπε να είναι αρμόδια η Γ.Γ.Α. για την χρηματοδότησή του.

Το παγκράτιο από την άλλη είναι μια πολεμική τέχνη που συνδυάζει πάλη, με πυγμαχία και λακτίσματα (κλωτσιές) και θα μπορούσε άνετα να αναγνωριστεί ως τέτοια. Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές ανατολίτικες πολεμικές τέχνες θα μπορούσε να υπάρχει και μια ελληνική. Αυτό που μου έχει μείνει πια σαν απορία είναι αν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ιδρύσει μια ομοσπονδία για ένα υπό αναγνώριση άθλημα, που να μοιάζει με κάποιο από τα γνωστά και στη συνέχεια να ζητήσει επιχορήγηση από τη Γ.Γ.Α…

http://www.sportsecrets.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!