Γεια και χαρά φίλοι μου. Σίγουρα όλοι αν όχι οι περισσότεροι τουλάχιστον θα έχετε ακούσει τις καλές ειδήσεις από τις Βρυξέλλες: Προέκταση του δανείου των 110 δις ευρώ!
Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε μια ξεχρέωση ύψους 85 δις ευρώ για την Ιρλανδία (το συνολικό ποσό περιλαμβάνει ΔΝΤ και της Ιρλανδίας για εισφορές).
Η εξαιρετική είδηση για την Ελλάδα είναι ότι η δική της διάρκεια αποπληρωμής του δανείου έχει επεκταθεί από τα 5-6 χρόνια στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας, τουλάχιστον 10 χρόνια συνολικά, δηλαδή μέχρι το 2024. Αυτό φυσικά έγινε για να γίνει εναρμόνιση των όρων της με εκείνες της Ιρλανδίας!
Αυτό είναι εξαιρετική είδηση, επειδή ένας από τους κυριότερους κινδύνους από την διατύπωση της αποπληρωμής ύψους 110 δις ευρώ έχει την εμφανή αδυναμία αποπληρωμής και την αναχρηματοδότηση των δανείων του ιδιωτικού τομέα το 2013 και το 2014, τα οποία ανέρχονται σε 70 δις ευρώ το 2013 και 76 δις ευρώ το 2014.
Αυτή η είδηση θα πρέπει, ωστόσο, να εξεταστεί με προσοχή:
1) Η μεγαλύτερη απειλή τώρα θα είναι μια μείωση της όρεξης για περαιτέρω λιτότητα και προσπάθειες μεταρρύθμισης: Να σας υπενθυμίσω ότι μέχρι στιγμής, μόνο οι πιο απλές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί.
2) Να θυμάστε επίσης ότι το σύνολο των τόκων για το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται..., και το ίδιο το χρέος θα αυξηθεί στο 5,2% επί της κανονικής διάρκειας του δανείου, καθώς και το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα που μπαίνει σε αστρονομικές αποδόσεις (υπό τις σημερινές συνθήκες πάντα βέβαια). Αυτό δεν είναι ανεκτό. Μένει να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα έχει υποτιθέμενο πλεόνασμα το 2013 και εν συνεχεία θα είναι σε θέση να ασχοληθεί με αυτό το προστιθέμενο φορτίο του χρέους;...
3) Μπορεί κάποιος με σιγουριά να ξέρει πως θα είναι οι χρηματοοικονομικές αγορές το 2013-2014; Προφανώς όχι επειδή η συνεχιζόμενη μεταβολή στη χρηματοοικονομική αγορά, καθώς και τα σοβαρά αμετάβλητα δημόσια ελλείμματα και του χρέους των χωρών μέλη του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (μαζί με μακροπρόθεσμη οικονομική παρακμή και την προφανή πολιτική παράλυση), σημαίνει ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να επιδεινώνονται μακροπρόθεσμα...
Σίγουρα η κυβέρνηση έχει κερδίσει κάποιο περιθώριο, και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών της ΕΕ που έγιναν το καλοκαίρι του 2010, και την εμφανή απόκρυψη της ιρλανδικής κυβέρνησης σχετικά με την πραγματική σοβαρότητα της τραπεζικής κρίσης της. Ή τουλάχιστον την εμφανή αντίδραση της Ευρωζώνης στο δεύτερο. Για πρώτη φορά, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με αυτό. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ Τ Ι Π Ο Τ Α ΓΙΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ.ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΣΕ. (ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ;)
(Ονούφριος Τσαμόγλου ©)
http://onidiary.blogspot.com/2010/12/blog-post_2021.html