tromaktiko: Σε τεντωμένο σκοινί

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σε τεντωμένο σκοινί



Οι ηγέτες ανά των κόσμο και ο ΟΗΕ τάχθηκαν στο πλευρό του "εκλεγμένου" προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουατάρα υποστηρίζοντας ότι είναι ο...
 πραγματικός νικητής των εκλογών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναίρεσε τα αποτελέσματα επικαλούμενο νοθεία στα προσωρινά αποτελέσματα και ανακήρυξε τη Παρασκευή ως νικητή των προεδρικών εκλογών τον Λοράν Γκμπάργκο ανατρέποντας το αποτέλεσμα της κεντρικής εκλογικής επιτροπής όπου ο Ουατάρα απέσπασε το 54% των ψήφων.

Ο πρωθυπουργός της Ακτής Ελεφαντοστού και πρώην ηγέτης των ανταρτών, Γκιγιόμ Σόρο, προειδοποίησε πως η ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, βάσει του οποίου ο Αλασάνε Ουατάρα ανακηρύχθηκε νικητής, απειλεί την επανένωση μίας χώρας χωρισμένης στα δυο από τον πόλεμο του 2002-3.

"Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να καταγράψει τη διαφωνία του με τη μαζική ακύρωση ψήφων στο βορρά... η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου απειλεί σοβαρά το ιδανικό της επανένωσης της χώρας", ανέφερε σε μία δήλωση.

Αφότου διορίστηκε πρωθυπουργός σε μία μεταβατική κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2007, ο πρώην αρχηγός των ανταρτών παρέμεινε μακριά από την κομματική πολιτική της δυτικοαφρικανικής χώρας, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επόπτη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Μάλιστα, η Ακτή Ελεφαντοστού απείλησε να απελάσει από τη χώρα τον επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, μερικές ώρες μετά την άρνησή του να δεχθεί μία απόφαση και να ανακηρύξει τον απερχόμενο πρόεδρο, Λοράν Γκμπάγκμπο, νικητή των προεδρικών εκλογών.

"Είναι η τελευταία φορά που ο κ. (Γ. Τζ.) Τσόι συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό. Τον παρακολουθούμε. Την επόμενη φορά, θα του ζητήσουμε να φύγει αμέσως", δήλωσε ο Αλσίντ Ντζέντζε, προεδρικός σύμβουλος και πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στον ΟΗΕ.

"Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι κυρίαρχο κράτος... Δεν θα δεχθούμε ποτέ ένας δημόσιος υπάλληλος να συμπεριφέρεται με τον τρόπο αυτό σε μια κυρίαρχη χώρα", ανέφερε σε μία δήλωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ωστόσο, η παράταξη Ουατάρα κάνει λόγο για πραξικόμημα και τα ξένα ΜΜΕ που παρακολουθούν τις εξελίξεις φοβούνται ότι με τα νέα δεδομένα θα ξεσπάσει νέος γύρος βίαιων συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών, καθώς ο βασικός στόχος των εκλογών – η γεφύρωση των διαφορών και η επανένωση της χώρας δεν φαίνεται να επετεύχθη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα τέσσερα άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο, θα ορκισθεί πρόεδρος στις 12:00 ώρα Γκρίνουιτς (14:00 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!