tromaktiko: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης



Έκτακτη σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας συγκλήθηκε για το πρωί σήμερα Σάββατο, το οποίο αναμένεται να κηρύξει εθνική "κατάσταση εκτάκτου...
 ανάγκης", γεγονός που θα σημάνει ότι όποιος ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν παρουσιαστεί στη θέση του θ' αντιμετωπίσει την απειλή φυλάκισης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

"Ο αρχηγός της κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση το πρωί του Σαββάτου εκτάκτως υπουργικού συμβουλίου που θα κηρύξει, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν η κατάσταση στα αεροδρόμια δεν ομαλοποιηθεί πλήρως", είπε ο Ρουμπαλκάμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα σημάνει την κινητοποίηση [σ.σ. επιστράτευση] όλων των ελεγκτών [εναέριας κυκλοφορίας] και την άμεση παραπομπή στην δικαιοσύνη όλων όσοι δεν παρουσιαστούν στις θέσεις εργασίας τους", τόνισε προσθέτοντας ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλες ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους χθες Παρασκευή από τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), γεγονός που προκάλεσε το κλείσιμο μεγάλου μέρους του Ισπανικού εναέριου χώρου και χάος σε μεγάλα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν, κατά εκτιμήσεις, 250.000 επιβάτες και να ακυρωθούν τουλάχιστον 2.000 πτήσεις. Η Iberia, η κρατική αεροπορική εταιρία και μεγαλύτερη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, ανέστειλε όλες τις πτήσεις της έως τις 11:00 σήμερα.

Σύμφωνα με την Ισπανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας AENA, το 70% των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους ή δεν προσήλθαν χθες Παρασκευή χωρίς προειδοποίηση. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει με νόμο νέα ωράρια εργασίας. Οι ελεγκτές βρίσκονται σε διένεξη με το υπουργείο Μεταφορών και την AENA για μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα.

Ανέλαβε ο στρατός

Η Ισπανική κυβέρνηση, με διάταγμα του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, διέταξε το στρατό να αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, μετά την απροειδοποίητη απεργιακή κινητοποίηση των ελεγκτών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο στρατός άρχισε να αναλαμβάνει καθήκοντα στους πύργους ελέγχους των αεροδρομίων στην Μαδρίτη, τη Βαρκελόνη, τα Κανάρια Νησιά και τη Σεβίλη. Στην Μαγιόρκα, αποκλεισμένοι επιβάτες διαμαρτύρονταν έντονα σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στα γραφεία των εταιριών.

"Να απολύσουν όλους τους ελεγκτές", φώναζε μια γυναίκα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Η Ισπανική εισαγγελία άρχισε έρευνα για την απεργία και η αστυνομία κατέγραφε τα ονόματα και άλλα προσωπικά δεδομένα απεργών, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο της Μαδρίτης.

Σημειώνεται ότι μόνο χθες Παρασκευή, λόγω μιας εθνικής εορτής στην Ισπανία, αναμενόταν να ταξιδέψουν 150.000 άνθρωποι

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!