tromaktiko: Σχετικά με ανάρτηση "Τρομερό χάλι στο νοσοκομείο της δράμας"

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικά με ανάρτηση "Τρομερό χάλι στο νοσοκομείο της δράμας"



Η θέση σου δε σου επιτρέπει να αγνοείς γραπτές εντολές ιατρού όσον αφορά το πλήθος και είδος ακτινογραφιών που σου ζητούνται.
Παρ' όλα αυτά, αν νομίζεις ότι η εντολή είναι ελλιπής γιατί δεν έχουν προσδιορισθεί οι λήψεις, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον ειδικευόμενο και να διευκρινήσεις το ζήτημα.
Οι περισσότεροι ειδικευόμενοι χειρουργικής σε περιφερειακά νοσοκομεία είναι είτε στο 1ο ή στο 2ο χρόνο ειδικότητας και ως εκ τούτου δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τις υπάρχουσες λήψεις και πιστεύω ότι με λίγο παραγωγικό διάλογο τέτοιες παρεξηγήσεις λύνονται. Αν, πάλι, ο ειδικευόμενος είναι αγύριστο κεφάλι (συχνό φαινόμενο), τότε δυστυχώς πρέπει να υπακούσεις στις εντολές του γιατί αλλιώς μπορείς να διωχθείς πειθαρχικά.
Συγκεκριμένα για την περίπτωση που αναφέρεις, κατάγματα ωμοπλάτης συχνά δε φαίνονται στην απλή θώρακος και απαιτούνται εξειδικευμένες λήψεις, τις οποίες οφείλεις και να γνωρίζεις ως τεχνολόγος. Όσον αφορά τις ακτινογραφίες πλευρών, προσωπικά πιστεύω ότι οι είναι πολύ μικρής χρησιμότητας εάν υπάρχουν καλές λήψεις θώρακος, οπότε εγώ θα ζητούσα: 1. οπισθοπρόσθια θώρακος, 2. προφίλ από τη μεριά του τραυματισμού και ίσως ωμοπλάτης επί σοβαρής κλινικής υποψίας, αλλά μη γνωρίζοντας το περιστατικό δεν μπορώ να εκφέρω σοβαρή γνώμη.
Συνοψίζοντας, οι εντολές του ιατρού πρέπει να εκτελούνται, αλλά και εσύ, ως μέλος της ομάδας, μπορείς ανά πάσα στιγμή να τον καλέσεις και να ζητήσεις διευκρινήσεις.
Φιλικά, ενας χειρουργός του εξωτερικού.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!