tromaktiko: Γνωρίζατε ότι...

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Γνωρίζατε ότι...



Μια μπαταρία μολύνει ένα κυβικό μέτρο χώμα και 400 κυβικά μέτρα νερού. Κάθε χρόνο πωλούνται στην Ελλάδα 100 εκατομμύρια μπαταρίες...
Το 20% αυτών περιέχουν υδράργυρο, ένα υλικό που προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, τύφλωση και θάνατο. Αν και μικρές οι μπαταρίες αν πεταχτούν ανεξέλεγκτα, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη καταστροφή, καθώς περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών που συνδέονται με καρκινογενέσεις, νεφρικές ανεπάρκειες, πνευμονοπάθειες κ.τ.λ.Η ανακύκλωση των μπαταριών αν και δεν αποδίδει άμεσα οικονομικά, μας προστατεύει από ένα σωρό κινδύνους.

Ένα εκατομμύριο δέντρα κόβονται παγκοσμίως το χρόνο για πάνες μιας χρήσεως. Πρακτική μεν η πάνα μιας χρήσεως, αλλά με πολύ υψηλό κόστος, όχι μόνο οικονομικό, αλλά και περιβαλλοντικό. Το οικονομικό κόστος για κάθε παιδί ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ, ενώ για κάθε παιδί που χρειάζεται γύρω στις 5.000 πάνες μιας χρήσεως, θυσιάζονται 15 δέντρα. Τα δε απορρίματα ξεπερνούν ανά παιδί τον ένα τόνο βάρος.

Κάθε πλαστικό ποτήρι, πιάτο, μαχαιροπίρουνο μιας χρήσεως που χρησιμοποιούμε όχι μόνο στα fast food, αλλά και στα οικογενειακά πάρτι και το οποίο χρησιμοποιούμε για πέντε λεπτά, χρειάζεται 200 χρόνια για να λιώσει. Το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα λέγεται πολυστυρένιο.

Αν συγκεντρώναμε τα υπολείμματα τροφών, όπως φλούδες από φρούτα και λαχανικά, δηλαδή όλα τα οργανικά σκουπίδια σε ξεχωριστό κάδο και αυτά συλλέγονταν σε ειδικούς κάδους κομποστοποίησης, θα μπορούσαν να μας δώσουν κομπόστ κατάλληλο για επιχωματώσεις και καλλιέργειες.

Τρία λίτρα μπογιά ή ένα λίτρο λάδι αυτοκινήτου μπορούν να απορροφηθούν από τη Γη και να μολύνουν 800.000 λίτρα πόσιμου νερού.
Τριάμισι λίτρα βενζίνης μπορούν να μολύνουν 2.400.000 λίτρα νερού.

Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν οι γεωργοί και οι κηπουροί, μπορούν να απορροφηθούν και αυτά από το υπέδαφος και να μολύνουν το νερό μας.

Eπίσης, η διογκωμένη πολυστερίνη είναι επικίνδυνη για τα θαλάσσια ζώα, μιας και όταν επιπλέει στη θάλασσα πολλά ζώα, όπως οι χελώνες την περνούν για τροφή. Ο κίνδυνος για τα ζώα είναι άμεσος, μιας και φράζει το στομαχι τους και πεθαίνουν από την πείνα.
CLOPYPASTE
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!