tromaktiko: Σρι Λάνκα: "Χθες πόλεμος, σήμερα καταφύγιο άγριων ζώων"

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σρι Λάνκα: "Χθες πόλεμος, σήμερα καταφύγιο άγριων ζώων"



Μετά από έναν εικοσιπενταετή εμφύλιο πόλεμο, που έληξε το 2009, και τον αφανισμό των Τίγρεων Ταμίλ από στρατεύματα της Σρι Λάνκα στη Μάχη του...


 Μουλαϊτίβου, η σπαρμένη με νάρκες περιοχή προορίζεται από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για καταφύγιο άγριων ζώων.

Η περιοχή, μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων μέσα στη ζούγκλα, σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται να μετατραπεί ώστε να φιλοξενήσει πολλά ζώα, μεταξύ των οποίων και άγριοι ελέφαντες.

Με αυτή την ενέργεια επιχειρείται η αντιμετώπιση της συρρίκνωσης του φυσικού περιβάλλοντος των ελεφάντων εξαιτίας της αποψίλωσης, κάτι που συνεπάγεται την αναζήτηση τροφής από τους ελέφαντες στα χωριά γύρω από τις ζούγκλες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μόνο πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι, ενώ χωρικοί σκότωσαν περισσότερους από 200 ελέφαντες.

Η δημιουργία ενός καταφυγίου θεωρείται απαραίτητη για να διασωθεί το είδος. Ενδεικτικά, τον περασμένο αιώνα ζούσαν στη Σρι Λάνκα περίπου 10.000 με 15.000 ελέφαντες, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόλις 3.000 εξαιτίας της συρρίκνωσης του φυσικού τους περιβάλλοντος και της λαθροθηρίας.

Προτού η περιοχή ανακηρυχθεί καταφύγιο άγριων ζώων, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας άγριων ζώων, θα πρέπει να καθαριστεί από εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες που είχαν θάψει στην περιοχή οι αντάρτες.

Σε συνεργασία με ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο στρατός της χώρας έχει ήδη απομακρύνει αρκετές νάρκες και υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο νάρκες παραμένουν θαμμένες στη βόρεια Σρι Λάνκα.

Με τη δημιουργία ενός τέτοιου καταφυγίου σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει οικονομικά επιφανείς τουρίστες και όχι θορυβώδη γκρουπ που θα σεβαστούν το περιβάλλον και θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομία της χώρας που επλήγη σημαντικά από τη μακροχρόνια εμφύλια διαμάχη

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!