tromaktiko: Η στροφή προς το ηθικό και τις δύσκολες λύσεις

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Η στροφή προς το ηθικό και τις δύσκολες λύσεις



Οι πολιτικοί μας διδάσκουν ότι «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Δεν είμαι φιλόσοφος του δικαίου, αλλά νομίζω ότι να πληρώνει ένας υπουργός , επί κρίσης , φόρο 10,5% στην Κύπρο ενώ θα έπρεπε να πληρώνει στην χώρα του 42% ίσως είναι νόμιμο αλλά σε καμία περίπτωση ηθικό.
Το θέμα δεν είναι η συγκεκριμένη περίπτωση αλλά ούτε το θράσος του. Το θέμα είναι ότι μας μεγάλωσαν με αυτή την νοοτροπία. Στην νοοτροπία την ανήθικης εύκολης λύσης. Τώρα, βουτηγμένοι στα χρέη σε μικροοικονομικό αλλά και σε μακροοικονομικό περιβάλλον μας διδάσκει η ιδία «ποιότητα» πολιτικών να πληρώνουμε φόρους. Τι ειρωνεία .Οι γονείς μας διδάσκουν την εύκολη και σίγουρη λύση του δημόσιου. Τα παιδιά στο δημοτικό λένε: «όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω δημόσιος υπάλληλος». Τουλάχιστον καταθλιπτικό και χωρίς φαντασία. Επίσης μας δίδαξαν να βρίσκουμε μέσο για να μπούμε στο δημόσιο, μέσο για τον στρατό, μέσο για τα πάντα. Τουλάχιστον ανήθικο.
Δεν φταίει κανένας άλλος. Δεν φταίνε οι οικονομίες που μας δανείζουν ακριβά. Δεν φταίει ο δικομματισμός. Δεν φταίει ο λαός που πλήρωνε για την σύνταξη του μια ζωή και την έχασε.
Φταίει η νοοτροπία μας. Οι εύκολες λύσεις που τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθούσαμε. Ποτέ οι εύκολες λύσεις δεν οδήγησαν σε ένα υγιές περιβάλλον . Αυτό το αναγνωρίζουν οι αγορές που διψάνε για τέτοιες ευκαιρίες. Φταίει ο ίδιος μας ο πατέρας μας που μας διόρισε στην ολυμπιακή ενώ δεν χρειαζόμασταν πουθενά. Φταίνε οι πολιτικοί που εισπράττουν συνολικά 4 δις εύρο από την Siemens για να αναλάβει ένα έργο άξιας 1,9 δις. Που κάθε χρόνο αγοράζουν οπλικά συστήματα άξιας 4 δις που σκουριάζουν και δεν θα χρειαστούν πουθενά. η ειρωνεία ? με την περικοÏ! �ή των συντάξεων και τον μισθών εξοικονόμησαν 0.9 δις. Με την αύξηση του φπα στα αυτοκίνητα μειώθηκαν οι πωλήσεις κατά 60% άρα και πάλι έχασαν. Αποτέλεσμα? Ανασφάλεια. Όλος ο κόσμος στέλνει τα λεφτά του στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Άρα οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα και δίνουν δύσκολα δάνεια. Συμπερασματικά , μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας.
Τέλος , το εύκολο κομμάτι που πρέπει να αλλάξουμε είναι τους νόμους και να βρούμε τρόπους για λεφτά. Το δύσκολο κομμάτι είναι η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει. Η στροφή προς το ηθικό και τις «δύσκολες λύσεις».



Με εκτίμηση,

Α Κ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!