tromaktiko: Μια φωτιά «ένωσε» Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μια φωτιά «ένωσε» Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους



Το Ισραήλ δέχθηκε βοήθεια από πολλές μη αναμενόμενες πηγές, καθώς οι πυροσβεστικές του δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, αλλά καμιά βοήθεια δεν προκάλεσε την έκπληξη, όσο αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής... Όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeerah, ο Αχμέτ Ρίζεκ Αμπου Ραμπία, ανώτατος αξιωματούχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε ότι παλαιστινιακά πυροσβεστικά οχήματα λαμβάνουν μέρος σε μια ειδική επιχείρηση στα αραβικά χωριά Ταΐμπ και Μπαρτάα, που βρίσκονται στην περιοχή της Γαλιλαίας.
Ο Ρίζεκ είπε ακόμα ότι πυροσβεστικές ομάδες έχουν συμβάλει στην κατάσβεση των πυρκαγιών μέσα και γύρω από την Μπαρτάα και συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή. «Αυτή είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η παλαιστινιακή πλευρά προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια μέσω επίσημων διόδων» τόνισε ο Ρίζεκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βοήθεια προς το Ισραήλ έχουν αποστείλει πολλές χώρες. Τέσσερα ελληνικά αεροπλάνα και ένα «Hercules» από τη Βουλγαρία, με περίπου 150 πυροσβέστες, συμμετέχουν πλέον στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Χώρες όπως η Τουρκία και Κύπρος έστειλαν περίπου 20 αεροπλάνα και ελικόπτερα και άλλον εξοπλισμό.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι η Βρετανία, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ρουμανία και η Ιορδανία θα βοηθήσουν επίσης. Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα Boeing 747, που ρίχνει επιβραδυντικές χημικές ουσίες.
Τα νεα από το πύρινο μέτωπο
Η χειρότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία του Ισραήλ εξακολουθεί να μαίνεται και την Παρασκευή. Μέχρι στιγμής, 41 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και έχει καταστραφεί μια περιοχή 30 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης της Χάιφα. 36 από τα 41 θύματα ήταν δόκιμοι δεσμοφύλακες, που είχαν σταλεί για να βοηθήσουν στη μεταφορά των κρατουμένων σε μια φυλακή, που βρισκόταν στη διαδρομή της φωτιάς. Το λεωφορείο τους τυλίχτηκε στις φλόγες, που δεν άφησαν τίποτα περισσότερο από το απανθρακωμένο «κουφάρι» του οχήματος.

Χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.500 πυροσβεστών, 1.500 στρατιωτικών και εκατοντάδων ανδρών της αστυνομίας και πληρωμάτων των ασθενοφόρων, συμμετέχουν στην προσπάθεια γύρω από το δάσος Καρμέλ, νότια της πόλης, όπου η φωτιά ξεκίνησε, την Πέμπτη.
Αξιωματούχοι είπαν ότι πιθανώς να χρειαστούν ημέρες μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Υπολογίζεται ότι περίπου 17.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έξι χωριά εκκενώθηκαν. Εκτιμάται ότι 1.500.000 δέντρα καταστράφηκαν, ενώ τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί, τρεις εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ τους βρίσκεται και ο αστυνομικός διοικητής της Χάιφα, Αχούβα Τομέρ.
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας καταστροφής διεθνών διαστάσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε επείγουσα σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ, πριν αναχωρήσει με ελικόπτερο, για να πετάξει πάνω από την περιοχή της καταστροφής.
Η πυρκαγιά προκλήθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, που «στέγνωσαν» κυριολεκτικά το έδαφος.
Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά νερού από τη Μεσόγειο, στην προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ τηλεφώνησε επίσης στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε μια χωματερή, τα αίτια ωστόσο βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.
http://www.protothema.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!