tromaktiko: Τι θα γίνει με μισθούς και συμβάσεις

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τι θα γίνει με μισθούς και συμβάσεις



Δραματικές εξελίξεις στο εργασιακό μέτωπο αναμένονται το Σάββατο, καθώς συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, σε μία συνεδρίαση που θεωρείται η...



 κρισιμότερη των τελευταίων ετών.
Μάλιστα κρίνεται ακόμα και η ενότητα, καθώς υπάρχει ο φόβος να αποχωρήσει από το Συμβούλιο και η ΔΑΚΕ, παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ και της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Συνομοσπονδία αναμένεται να τοποθετηθεί στις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά και κυρίως στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της μείωσης μισθών που αυτές θα προβλέπουν.

Το παρασκήνιο είναι έντονo και οι διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη ήδη από την Παρασκευή και κράτησαν μέχρι πολύ αργά το βράδυ.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το θρίλερ με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να εντείνεται η αγωνία των εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν όλο και πιο άμεσο το ενδεχόμενο να βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστικό ωράριο.

Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, η κατάσταση είναι εκρηκτική και μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για συνεννόηση προκειμένου να αποκτήσει πρόσθετη διαπραγματευτική δύναμη, στις συζητήσεις με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και κοινοποίησε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με το νομοσχέδιο θα ισχύουν οι εξής ρυθμίσεις:

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συλλογικών μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες θα αξιολογούνται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Η εφαρμογή του μέτρου δεν θα ξεπερνά τα δυο χρόνια (1+1) και κατά την περίοδο που γίνεται χρήση του μέτρου η επιχείρηση δεν θα μπορεί να κάνει απολύσεις.

Επίσης οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούν να μειώσουν τους μισθούς πάνω από 12%.

Σε ότι αφορά την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε εκείνους που δεν μετέχουν στη διαπραγμάτευση, θα ισχύει αν η σύμβαση υπογράφεται από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη γενικευμένη χρήση και ζητά οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του νόμου να μη μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις και να μη μπορούν να εφαρμόσουν ελαστικό ωράριο, προτάσεις που αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις. Άγνωστο παραμένει επίσης με ποια κριτήρια θα μπορεί να αποφασίζεται ότι μία επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο νόμο.



star.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!