στην ΓΕΝΕΥΗ (και τις οποίες αποκάλυψα προχθές το βράδυ) έχουν προκαλέσει προβληματισμό και αμηχανία στην ΑΘΗΝΑ. Γνωρίζω ότι κάποια πράγματα δεν προχωρούσαν με κανονικούς ρυθμούς (παρά την τουριστική και στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών όπου έγιναν κάποια βήματα..).
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ΟΜΠΑΜΑ που «βλέπει πολύ θετικά την ΤΟΥΡΚΙΑ στον μουσουλμανικό κόσμο συγκριτικά με άλλες χώρες και γραφειοκράτες» πιέζει έντονα τον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ να τελειώνει η διπλωματική κρίση με το ΤΕΛ ΑΒΙΒ , ενώ ζήτησε να μην γίνουν οι συζητήσεις υπό τον ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ, αλλά με τον γνωστό Τούρκο διπλωμάτη ΦΕΝΙΡΝΤΙΝ ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ(που πρόσφατα ήταν στις ΗΠΑ και είδε αρκετό κόσμο…παρά τις αντιδράσεις ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ-ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ κλπ).
Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν γίνει δυο γύροι συναντήσεων και επικεφαλής των δυο πλευρών ήσαν ο σύμβουλος του ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ και αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ για την περίπτωση ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΙΟΣΕΦ ΣΙΧΑΝΟΒΕΡ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ. Αργά το βράδυ πληροφορήθηκα ότι «πάνε αρκετά καλά και αναζητείται μια φόρμουλα σχετικά με την ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ συγνώμη για την επίθεση στο Τουρκικό πλοίο σε συνδυασμό με κάποιες αποζημιώσεις στις οικογένειες των 9 Τούρκων που έχασαν την ζωή τους στο συμβάν». Επίσης έχω πληροφορηθεί ότι τα όσα συζήτησαν θα μεταφερθούν το προσεχές διήμερο σε ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ-ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ για περαιτέρω οδηγίες καθώς και σε νομικούς συμβούλους για λεπτομέρειες… . Η απολογία και οι αποζημιώσεις από πλευράς ΙΣΡΑΗΛ είναι «δύσκολη περίπτωση και δεν μπορεί να είσαι σίγουρος», αλλά μου έλεγαν ότι «επιδιώκεται να βρεθεί διπλωματικό λεξιλόγιο που να δείχνει ότι είναι ΣΥΓΝΩΜΗ για τον ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ και μη-ΑΠΟΛΟΓΙΑ για το ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ»..Αν επιτευχθεί μια τέτοια «προσέγγιση» τότε δεν αποκλείεται προσεχώς να επιστρέψει στο ΤΕΛ ΑΒΙΒ ο Τούρκος πρέσβης. Τις σχετικές συζητήσεις παρακολουθούν 2 Αμερικανοί και ένας Γερμανός διπλωμάτη. Οι Τούρκοι δια μέσου του ΥΦΥΠΕΞ ΣΙΝΙΡΛΙΟΓΛΟΥ δηλώνουν αισιόδοξοι γιατί «εμπλέκεται προσωπικά ο ίδιος ο ΝΕΤΑΝΙΕΧΟΥ/μέσω του ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ του ».(η ΑΓΚΥΡΑ συμμετείχε στην πολυεθνική παρουσία εναέριων μέσων για την κατάσβεση της τρομακτικής φωτιάς που εκδηλώθηκε προ ημερών στο όρος ΚΑΡΜΕΛ κοντά στην ΧΑΙΦΑ.
Η Ελληνική πλευρά εμφανίζεται αιφνιδιασμένη από την ιΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ κινητικότητα , για την οποία πέραν του ΟΜΠΑΜΑ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ΧΙΛΑΡΙ η οποία στην πρόσφατη συνάντηση με το ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ήταν αρκετά ¨καυστική¨. Θέματα που άπτονται της ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ του ΝΑΤΟ, του νέου δόγματος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, του υπολογίσιμου ρόλου της ΑΓΚΥΡΑΣ στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, αλλά και των πιέσεων να μην προμηθευτεί η ΤΟΥΡΚΙΑ πυραυλικά συστήματα από ΚΙΝΑ και ΡΩΣΙΑ επηρεάζουν τις σχέσεις στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.
Επιπλέον σε διπλωματικούς και άλλους κύκλους γίνεται λόγος για ΑΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ της χώρας μας, και ότι οι Ισραηλινοί επιδιώκουν αρκετά γρήγορες επιλογές …ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ-ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΕ ΓΑΖΑ-ΛΙΒΑΝΟ-ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΝ θα υπάρχουν δυσκολίες και καχυποψία ανάμεσα στους δυο… ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ/ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΓΑΖΑ από τον ΟΗΕ και την Ισραηλινή Κυβέρνηση, αλλά και από απρόοπτες εξελίξεις στο γειτονικό ΛΙΒΑΝΟ…Όσον αφορά εμάς είναι γνωστό ότι η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ σε ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ επί δεκαετίες χωλαίνει…
http://kranosgr.blogspot.com/