Υψωμένος πάνω από την πρωτεύουσα, είναι της ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα, και το περπάτημα γύρω από λόγους του, δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση του δέους και μια πραγματική αίσθηση της το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων.
Το θέατρο του Ηρώδου του Αττικού
Μυθολογία: Ο ιδρυτής της Αθήνας ήταν βασιλιάς Κέκροπας , σύμφωνα με τη μυθολογία. Είχε γεννηθεί από τη γη και ήταν το ήμισυ μισός άνθρωπος και ο άλλος μισός φίδι. Δίδαξε τους ανθρώπους πολλές τέχνες, καθώς και τα ταφικά έθιμα! Εφτασε ο καιρός για να αποφασίσει ποιός Ολύμπιος Θεός θα προστάτευε την πόλη. Υπήρχαν δύο υποψήφιοι: η θεά Αθηνά και ο θεός Ποσειδώνας. Προκειμένου να αποδείξουν την αξία τους, ο καθένας θεός για να κερδίσει τη προστασία της πόλης θα έπρεπε να δώσει ένα δώρο. Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στο βράχο της Ακρόπολης, και από ξεπήδησε μια πηγή νερού. Οι Αθηναίοι έτρεξαν για στο πηγάδι για να πιουν το νερό, αλλά αυτό το νερό είχε αλάτι, αφού ο Ποσειδώνας ήταν θαλάσσιος θεός. Τότε η Αθηνά άγγιξε το έδαφος, και μια ελιά γεννήθηκε μέσα. Αυτό αποδείχθηκε ότι είναι πολύ πιο χρήσιμο δώρο, έτσι ο Κέκροψ αποφάσισε ότι η Αθηνά ήταν η πολιούχος της πόλης.
Παρθενώνας
Ιστορία: Η Ακρόπολη πιστεύεται ότι κατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 7ο π.Χ. χιλιετίας. Κατά τη διάρκεια του μυκηναϊκού πολιτισμού οι τοίχοι ήταν χτισμένοι γύρω από αυτό και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπήρχε μυκηναϊκό ανάκτορο και στο χώρο της Ακρόπολης. Ο τάφος του Κέκροπα βρίσκονται επίσης στον ίδιο χώρο. Υπήρχαν επίσης και άλλοι τάφοι και ναοί εδώ, όλα συνδεδεμένα με βασιλιάδες, ήρωες και θεούς που είχε να κάνει με την Αθήνα. Τον 6ο αιώνα π.Χ. στην Ακρόπολη είχε αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Δεν ήταν πλέον ένας τόπος για παλάτια, αλλά είχε μετατραπεί σε ιερό χώρο και μόνο. Οι Παναθηναϊκοί αγώνες ήταν επίσης πολύ σημαντικοί για την Αθήνα και τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις-κράτη. Τα παιχνίδια που περιλαμβάνονται τόσο αθλητικών και μουσικών αγώνων και ο νικητής θα κέρδιζε εκτός από τις τιμές που του έκαναν, σαν έπαθλο ένα αμφορέα γεμάτο ελαιόλαδο, μια που η ελιά είναι το ιερό δέντρο της Αθηνάς.
Τα δεινά της Ακρόπολης...
Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων τον 5ο αιώνα οι Αθηναίοι άρχισαν να χτίζουν τον Παρθενώνα, αλλά οι Πέρσες έκαψαν την Ακρόπολη και όλα έμφαση δόθηκε στις τις μάχες. Ήταν κατά τη διάρκεια Περικλής εποχής, τα λεγόμενα Χρυσή Εποχή, όταν η Ακρόπολη πήρε τη δομή που βλέπουμε σήμερα. Ξεκινώντας στα μέσα του 5ου αιώνα, ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, και ένα τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα της Αθηνάς έγιναν εκείνη την εποχή. Λέγεται ότι ο Περικλής χρησιμοποίησε άνεργους Αθηναίους για τους εργαζόμενους! Ο Παρθενώνας έγινε από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτης, και τα γλυπτά ήταν του Φειδία. Προς το τέλος του 5ου αιώνα χτίστηκε το Ερέχθειο, καθώς και ο ναός της Αθηνάς Νίκης.
Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα το 2ο αιώνα π.Χ., πολλά από τα ιερά λεηλατήθηκαν. Αγάλματα και άλλα έργα τέχνης έχουν κλάπηκαν από το χώρο και βρέθηκαν στη Ρώμη, αλλά φυσικά δεν ήταν μόνο από την Ακρόπολη αλλά και από την Ολυμπία και τους Δελφούς και άλλες πόλεις... Μερικοί από τους αυτοκράτορες έκαναν μερικές προσθήκες, στο χώρο γιατί νόμιζαν πως έπρεπε να έχουν και ρωμαϊκή τέχνη. Το 2ο αιώνα μ.Χ. ο Ηρώδης Αττικός είχε κατασκευάσει το μεγάλο γνωστό θέατρο, και μέχρι σήμερα, οι Αθηναίοι απολαμβάνουν συναυλίες και μπαλέτα στο αρχαίο αυτό θέατρο.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα πολλά από τα ιερά της Ακρόπολης μετατράπηκαν σε χριστιανικές εκκλησίες. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παρθενώνας, που είχε ένα ναό στην παρθένα θεά Αθηνά, έγινε μια εκκλησία στην παρθένα Μαρία. Όταν οι Τούρκοι ήρθαν προς το τέλος του 16ου αιώνα, στράφηκαν από τον Παρθενώνα σε τζαμί. Μέχρι τον 17ο αιώνα ο ναός ήταν σχετικά σώος, αλλά το 1687 οι Αινετοί βομβάρδισαν την Ακρόπολη, και ένα βλήμα χτύπησε τον Παρθενώνα, που οι Τούρκοι τη χρησιμοποιούσαν ως αποθήκη για την πυρίτιδα. Ο ναός εξερράγη και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ναός δεν έχει στέγη σήμερα. Αρα αν δεν είχε χτυπηθεί τότε ίσως σήμερα η Ακρόπολη να ήταν όπως το 5ο αιώνα!
Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Άγγλος Λόρδος Έλγιν είχε επιτραπεί από το σουλτάνο να πάρει μαζί του διάφορα αντικείμενα από την Ακρόπολη σαν δώρο και ένδειξη φιλίας μεταξύ τους. Ήταν η στιγμή που τότε πήρε το διάσημο μάρμαρα του Παρθενώνα, που μέχρι σήμερα αποτελούν αντικείμενο διαμάχης, δεδομένου ότι στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο, παρά την ένσταση Έλληνες για να τα πάρει πίσω. Παρ 'όλα ότι η Ακρόπολη έχει υπάρχει ακόμα, μετά από όλα αυτά τα δεινά που πέρασε ενώ το χειρότερο κακό είναι η ρύπανση από το μονοξείδιο του άνθρακα στη σύγχρονη Αθήνα που είναι ο χειρότερος εχθρός της. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα, αλλά ακόμα δεν πραγματικά έχει βρεθεί λύση και όλο ανακατασκευάζεται.
http://ligesskepsis.blogspot.com/2010/06/blog-post_3310.html