tromaktiko: Απάντηση στο "Σοβαρό πρόβλημα με μετεγγραφές του Καποδιστριακού'

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση στο "Σοβαρό πρόβλημα με μετεγγραφές του Καποδιστριακού'



Με αφορμή το προβληματισμό του αναγνώστη για τις μετεγγραφές θα ήθελα να του εξηγήσω γιατί δημιουργούνται όλες αυτές οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα με τις μετεγγραφές.

Για άλλη μια φορά η πολιτεία και στην περίπτωση των μετεγγραφών, προσπαθεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος που αυτή έχει. Με απλά ελληνικά, αντί να ενισχύσει οικονομικά κάποιες οικογένειες, τους παρέχει συχνά "αγαθά και υπηρεσίες" δωρεάν σε βάρος των άλλων πολιτών ή οργανισμών (χωρίς να φταίνε αυτοί φυσικά).

Έτσι λοιπόν το κράτος δίνει τη δυνατότητα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που πράγματι αντιμετωπίζουν προβλήματα, να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο με υποτίθεται ευνοϊκότερους για αυτούς όρους. Έλα όμως, που παίρνουν τις αποφάσεις χωρίς να έχουν λογαριάσει για άλλη μια φορά τις συνέπειες των νόμων, αφού δεν έχουν κάνει καμία έρευνα, κανένα σχεδιασμό, κοινώς δε ξέρουν τι τους γίνεται.

Με αποτέλεσμα, όλοι όσοι δικαιούνται να πάρουν τη μετεγγραφή εύλογα να θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Και είναι τόσοι πολλοί αυτοί που το δικαιούνται...σε σημείο όπου οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές να είναι περισσότεροι από τους κανονικούς εισακτέους. Αυτό έχει ως συνέπεια την ασφυξία των κεντρικών πανεπιστημίων και την ερήμωση των επαρχιακών!!!

Ενώ λοιπόν το κράτος αποφασίζει για τη μετεγγραφή χιλιάδων φοιτητών στα μεγάλα πανεπιστήμια, από την άλλη οι διοικήσεις των πανεπιστημίων αντιδρούν διότι αδυνατούν να υποστηρίξουν τον τεράστιο αριθμό φοιτητών, λόγω υποδομών, διδακτικού προσωπικού και οικονομικών προβλημάτων γενικότερα. Κάθε πανεπιστήμιο λαμβάνει τα κονδύλιά του ανάλογα με τον αριθμό των εισακτέων. Επομένως καταλαβαίνετε ότι όταν το μεγάλο πανεπιστήμιο δέχεται Χ κονδύλιο για 200 φοιτητές, και καταλήγουν σε 500 φοιτητές δυσκολεύονται να λειτουργήσουν (χωρίς να λέω ότι για τα προβλήματα των πανεπιστημίων φταίνε οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές!).

Ταυτόχρονα με το σύστημα αυτό, το κράτος εθίζει αυτές τις ομάδες σε ένα σύστημα από το οποίο περιμένουν να γίνουν όλα αυτόματα. Αφού λοιπόν δικαιούνται τη μετεγγραφή, γιατί δε γίνεται αυτομάτως από το μηχανογραφικό, η μετάβαση των φοιτητών στα πανεπιστήμια που θα ήθελαν να μετεγγραφούν; Γιατί απλούστατα, το μόνο που κάνει το κράτος (και εννοώ την εκάστοτε κυβέρνηση) είναι να πετάει το μπαλάκι αλλού και να ζητάνε οι άλλοι (εδώ τα πανεπιστήμια) να βγάλουν το φίδι από την τρύπα!

Τέλος, με τους νόμους αυτούς εθίζουν και τους "δικαιούχους" στη νοοτροπία, ότι δε χρειάζεται να προσπαθήσεις να γράψεις και να πιάσεις τα Ψ μόρια για να πετύχεις στη Νομική της Αθήνας αφού θα πάρει τη μεταγραφή από τη Θεσσαλονίκη. Έχω ακούσει πολλούς μαθητές να λένε "δε χρειάστηκε να γράψω παραπάνω διότι θα πάρω μεταγραφή!!!" Ελπίζω να λύθηκαν κάποιες απορίες...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!