tromaktiko: Η κρίση ήταν η φυσική εξέλιξη

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση ήταν η φυσική εξέλιξη



Πριν από 2 χρόνια έχοντας μια συζήτηση με έναν Έλληνα οικονομολόγο ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, μου αποκάλεσε μια ιστορία την οποία θα σας παρουσιάσω σήμερα.

Για πολλά χρόνια ακόμη και πριν το 2000 ήταν έντονος προβληματισμός των Αμερικάνων αλλά και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αποτελούσαν οι αναδυόμενες χώρες γίγαντες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) λόγω ότι είχαν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες του χαμηλού εργατικού κόστους, των χαλαρών νομοθετικών πλαισίων (όπως μόλυνση περιβάλλοντος, ασφάλεια προσωπικού). Χιλιάδες δολάρια έφευγαν και φεύγουν σε αυτές τις χώρες λόγω της περίφημης παγκοσμιοποίησης και των συνεπειών της. Φυσική εξέλιξη το εμπορικό πλεόνασμ!
α που άρχισε να δημιουργείτε, από χώρες όπως η Κίνα.

Το μεγάλο πρόβλημα σε αυτήν την εξέλιξη δεν ήταν άλλο από την αναγκαία ανάπτυξη την οποία θα έπρεπε να ακολουθούν πιστά οι δυτικές χώρες, μια που βασίζονταν καθαρά στην καπιταλιστική θεωρία. Αναγκαίο κακό της ανάπτυξης το χρηματιστήριο. Θυμάστε όλοι την ανάπτυξη της Ελλάδας με αποκορύφωμα το 1996 και μετά και πως καυχιόνταν πολιτικοί και πολίτικοι για το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας, (Ιρλανδίας, Ισπανίας κλπ).

Οικονομίες στηριγμένες στην κεφαλαιαγορά και στην ιδιωτική χρηματοδότηση έφερε ανάπτυξη άρα και χρήματα από τον manager μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, ενισχύοντας παράλληλα και την ανάπτυξη των κρατών προς χάρης της ευημερίας.

Θυμάστε όλοι την αρχή της κρίσης, και το σκάνδαλο των στεγαστικών δανείων στην Αμερική, τότε προς χάρη του χρηματιστηρίου έπαιρνε στεγαστικό δάνειο ο κάθε Αμερικάνος. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η πίστη προς τις τράπεζες κλονίστηκε, και σταμάτησε η στρόφιγγα του δανεισμού. Χωρίς τράπεζα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ειδικά σε χώρες που έχουν στηρίξει τις οικονομίες τους στην κεφαλαιαγορά.

Που θέλω να καταλήξω. Φυσική εξέλιξη στάση χρηματοδότησης, στάση εμπορίου, ανεπτυγμένες χώρες με προεξοφλημένο μέλλον αναγκαστικά οδεύουν προς την καταστροφή. Με απλά λόγια η οικονομία "διορθώνει" στα πραγματικά της επίπεδα μείον τους τόκους που την καταδικάζουν. Οικονομία σημαίνει επίπεδο ευημερίας. Όταν η οικονομία χειροτερεύει αναγκαία χαμηλώνουν και οι απαιτήσεις.

Συμπέρασμα του άρθρου, η κρίση ήταν φυσική εξέλιξη (σχεδιασμένοι θα πουν κάποιοι) για να δημιουργηθούν ασπίδες προστασίας προς την BRIC. Ελλάδα με εργατικό των 590 ευρώ, με ανοιχτά λιμάνια και άλλα τόσα που θα έρθουν είναι μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη θα πουν κάποιοι ειδικά αν όλα αυτά ανήκουν σε ιδιώτες ακόμα καλύτερα. Μην ξεχνάτε η οικονομία δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη. (Ούτε ή Ελλάδα θα βγει από τον μνημόνιο του χρόνου ή του παρα-χρόνου όπως λένε μερικοί γραφικοί λαϊκιστές)

http://epitokio.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!