tromaktiko: Οι πρωταθλητές της ρύπανσης

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Οι πρωταθλητές της ρύπανσης



Πολλές γενιές ανθρώπων θα πληρώσουν με την υγεία τους τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά και την ασυδοσία σε διάφορα σημεία του πλανήτη...
Τα πιο μολυσμένα σημεία εντοπίζονται σήμερα σε πόλεις οι οποίες αναπτύχθηκαν κυρίως για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των βιομηχανιών σε εργατικά χέρια. Η ανάπτυξη, όμως, ουδέποτε έγινε με περιβαλλοντικούς όρους.


Το ρεκόρ του νέφους
Οι κλιματικές συνθήκες στο Χονγκ Κονγκ αλλά και η γεωγραφική του θέση το καθιστούν την πιο ευάλωτη στην ατμοσφαιρική ρύπανση περιοχή του πλανήτη.
Το νέφος από τις βιομηχανίες και οι πυκνές αμμοθύελλες από την κινεζική ενδοχώρα εγκλωβίζονται από την υψηλή υγρασία και τα βουνά που περιστοιχίζουν το Χονγκ Κονγκ.
Tρία άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα λόγω της ρύπανσης, ενώ οι ανακοινώσεις που συνιστούν στους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους είναι πολύ συχνές.
Στα τέλη Μαρτίου σημειώθηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ νέφους. Ο δείκτης που μετρά το διοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του θείου και τα υπόλοιπα συστατικά που μολύνουν τον αέρα άγγιξε τις 453 μονάδες, ενώ το ασφαλές όριο είναι στις 100!

Ενα αμαρτωλό ορυχείο

Τα τεράστια αποθέματα σε τσίγκο μόλυβδο και χαλκό στο κεντρικό Περού αποτέλεσαν και την περιβαλλοντική καταδίκη για την πόλη Λα Ορόγια.
Τα αιωρούμενα σωματίδια από την εξορυκτική δραστηριότητα βρίσκονται παντού, διεισδύοντας ακόμα και στον οργανισμό των κατοίκων.
Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν το 1999, το 99% των παιδιών της Λα Ορόγια είχαν μεγαλύτερα όρια μολύβδου από τα επιτρεπτά στο αίμα τους!
Μολυσμένο είναι και το νερό της περιοχής, καθώς η περιεκτικότητα σε αρσενικό υπερβαίνει τα όρια κατά 80%.

Στον κλοιό του άνθρακα
Στην επαρχία Ανχούι της νότιας Κίνας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των ανθρακωρυχείων και των εργοστασίων καύσης λιγνίτη της χώρας.
Κάπου εκεί υπάρχει και μια πόλη 200.000 κατοίκων, οι οποίοι σχεδόν ποτέ δεν κυκλοφορούν στον δρόμο χωρίς χειρουργικές μάσκες ή ακόμα και μάσκες οξυγόνου.
Στην Τιανγίνγκ εντοπίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου και ατόμων με νοητική καθυστέρηση σε ολόκληρη την Κίνα.

Το «Τσερνομπίλ» της Καραϊβικής

Για δεκαετίες, το εργοστάσιο Baterias Meteoro συγκέντρωνε και επεξεργαζόταν τόνους χρησιμοποιημένων μπαταριών.
Η εκτός περιβαλλοντικών όρων λειτουργία της βιομηχανίας αποτέλεσε την «ταφόπλακα» για όλη τη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Χάινα.
Σήμερα, το ρυπογόνο εργοστάσιο έχει απομακρυνθεί. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Δομινικανής Δημοκρατίας ανήκει στα περισσότερο μολυσμένα μέρη του κόσμου, καθώς ο μόλυβδος από τις μπαταρίες θα παραμείνει στο έδαφός του για πολλές χιλιάδες χρόνια.
Οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι σχεδόν ολέθριες, γι’ αυτό και η Χάινα αποκαλείται «Τσερνομπίλ» της Καραϊβικής.

«Μαύρη τρύπα» στη Σιβηρία

Η πόλη της κεντρικής Σιβηρίας μάλλον δεν θα είχε αναπτυχθεί ποτέ αν εκεί δεν βρίσκονταν μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νικελίου, κοβαλτίου και μολύβδου στον κόσμο.
Μετά τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της τα χρόνια της ΕΣΣΔ, όμως, σήμερα οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Νόριλσκ, το οποίο η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο.
Εδώ και 20 χρόνια, δεν υπάρχει ίχνος βλάστησης σε ακτίνα 48 χιλιομέτρων γύρω από τα μεταλλεία, λόγω της ρύπανσης του εδάφους από βαρέα μέταλλα.
Το ίδιο επιβαρημένη είναι και η ατμόσφαιρα, καθώς κάθε χρόνο εκπέμπονται 4 εκατ. τόνοι νικελίου, καδμίου, μολύβδου και άλλων μετάλλων στον αέρα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!