Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και την οποία γνωρίζουμε-βιώνουμε όλοι καθημερινά, το Πανεπιστήμιο μας αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, καθώς ο προϋπολογισμός μας έχει μειωθεί κατά 30% το φετινό ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα ο προϋπολογισμός αναμένεται να μειωθεί επιπλέον κατά 30% τον επόμενο έτος, κάτι που προφανώς θέτει σε κίνδυνο αυτή καθ’ αυτή την ύπαρξη του Πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα αυτής της μείωσης έχουν ήδη γίνει ορατά: Ο αριθμός των μαθημάτων έχει μειωθεί κατά 19 συνολικά στις δύο σχολές, ως φυσική συνέπεια της σημαντικής μείωσης σε διδακτικό προσωπικό. Αυτά προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των δύο σχολών: •Τα ακατάλληλα για ακαδημαϊκή χρήση κτήρια καθώς και η έλλειψη πλήρους εργαστηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
•Τα διαρκή προβλήματα που αφορούν τα επαγγελματικά δικαιώματα και μαστίζουν ακόμη το Τ.Μ.Π.Τ. και θέτουν σε κίνδυνο την επαγγελματική αποκατάσταση των φοιτητών
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Δ.Μ. κυρίου Ι. Μανωλόπουλου περί απαραίτητης συγχώνευσης με τα Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας οδήγησαν τους φοιτητές των δύο σχολών σε διατμηματική Γενική Συνέλευση στη 1/12 στο αμφιθέατρο του Τ.Μ.Μ. στην οποία υπερψηφίστηκαν οι εξής αποφάσεις:
•Κατάληψη των δύο σχολών μέχρι τις 3/12,οπότε και ορίστηκε 2η Γενική Συνέλευση.
•Παρουσία των δύο φοιτητικών συλλόγων στο κτήριο της διοικούσας επιτροπής με σκοπό την παρουσίαση των αιτημάτων μας.
•Πορεία στο κέντρο της πόλης και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Στην Γενική συνέλευση στις 3/12 αποφασίστηκαν:
•Παράταση της κατάληψης μέχρι τις 8/12
•Σύγκληση των παρακάτω επιτροπών δράσης: Μ.Μ.Ε. και γραφείο Τύπου, περιφρούρησης, διασύνδεσης, πλαισίου νόμου, οργάνωσης
•Απομάκρυνση όλων των παραταξιακών αφισών από τους χώρους του Πανεπιστημίου ως απόδειξη της κοινής στάσης σύσσωμου του Φοιτητικού Σώματος, μακριά από κάθε κομματικό διαχωρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας μας είναι πειθαρχημένος, πολιτισμένος και όλοι οι φοιτητές είμαστε συστρατευμένοι με κατεύθυνση την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.
Σίγουρα η ύπαρξη ενός ισχυρού Πανεπιστημίου, το οποίο θα αποτελούσε φάρο γνώσης και πολιτισμού στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, το ενεργειακό κέντρο της χώρας, θα ήταν δυνατόν αν στηριζόταν από την πολιτεία και την τοπική κοινωνία τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και στην παρούσα κατάσταση. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των φοιτητών ως «πελατών», αλλά ως ατόμων που συμβάλλουν με τις επιστημονικές γνώσεις τους στην ανάπτυξη της περιοχής. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικά η μόνη βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας βρίσκεται μακριά από την Κοζάνη.
Όπως διαφαίνεται, όμως, η Πολιτεία προτίθεται να «πειραματιστεί» με το δικό μας Πανεπιστήμιο, προχωρώντας σε συγχώνευσή του με το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης του επιπέδου σπουδών του Τ.Ε.Ι., θεωρούμε ότι μία τέτοια κίνηση πλήττει ανεπανόρθωτα το προσφερόμενο γνωστικό επίπεδο καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών μας. Συνεπώς, τασσόμαστε κάθετα ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο συστέγασης ή συγχώνευσης με τα Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας.
Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με κάθε υπεύθυνο φορέα για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης στα πλαίσια των αξιών που έχουν προαναφερθεί. Στην περίπτωση όμως που τα αιτήματά μας δεν γίνουν αποδεκτά θα αναζητήσουμε στήριξη από ένα διαφορετικό πανεπιστημιακό ίδρυμα είτε στη δύση είτε στην ανατολή.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΠΤΥΧΙΟ
http://www.kozanilife.gr/