tromaktiko: «Αποδυναμώνει την Αλ Κάιντα» η νέα στρατηγική των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν-Πακιστάν

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

«Αποδυναμώνει την Αλ Κάιντα» η νέα στρατηγική των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν-Πακιστάν



Ταλιμπάν στήνουν οδόφραγμα ανατολικά της Καμπούλ ψάχνοντας «συνεργάτες» της αφγανικής κυβέρνησης
Πρόοδο στη μάχη κατά των Ταλιμπάν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν -η οποία ωστόσο παραμένει «εύθραυστη και επισφαλής»- καταγράφει η έκθεση που επιδόθηκε στα...
 χέρια του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τα αποτελέσματα της νέας στρατηγικής σε Αφγανιστάν-Πακιστάν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της. Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η ηγεσία της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν βρίσκεται σήμερα στην πιο αποδυναμωμένη φάση της μετά το 2001.

Η έκθεση, σύνοψη της οποίας δόθηκε την Πέμπτη στα μέσα ενημέρωσης, προτάσσει τις στρατιωτικές επιτυχίες στα προπύργια των Ταλιμπάν στις νότιες επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ, και χαιρετίζει την ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει ικανή πρόοδο στο Αφγανιστάν ώστε να αρχίσουν μία «υπεύθυνη μείωση» των δυνάμεών τους τον Ιούλιο του 2001.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η δυναμική που έχουν εξασφαλίσει οι Ταλιμπάν τα τελευταία χρόνια περιορίσθηκε σε μεγάλο τμήμα της χώρας και απωθήθηκε σε ορισμένα σημεία-κλειδιά, ωστόσο αυτή η πρόοδος παραμένει εύθραυστη και επισφαλής».

Η πολυαναμενόμενη αυτή έκθεση παραγγέλθηκε από τον Aμερικανό πρόεδρο το Δεκέμβριο του 2009, όταν ανακοίνωσε την ενίσχυση με 30.000 μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, τριπλασιάζοντας (στους 100.000 άνδρες) τις δυνάμεις που βρίσκονταν επί του πεδίου όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στις αρχές του 2009.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνόδευσε την απόφαση αυτή με την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2011. Αν και το 2010 είναι μακράν η αιματηρότερη χρονιά του πολέμου στο Αφγανιστάν, το περιεχόμενο της έκθεσης δεν θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική αυτή.

«Η στρατηγική μας στο Αφγανιστάν θέτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την έναρξη της υπεύθυνης μείωσης των αμερικανικών δυνάμεων τον Ιούλιο του 2011» σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται επίσης το έτος 2014, που επικυρώθηκε πρόσφατα κατά τη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, ως χρονικό σημείο μεταβίβασης της πλήρους ευθύνης στον τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις.

Στο κείμενο της έκθεσης αναφέρεται επίσης ότι «η ηγεσία τη Αλ Κάιντα στο Πακιστάν είναι αποδυναμωμένη και υφίσταται τις περισσότερο επίμονες πιέσεις που έχει δεχθεί από τότε που διέφυγε από το Αφγανιστάν το 2001» μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους .

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η ικανότητα της Αλ Κάιντα -οι αρχηγοί της οποίας, ο Οσάμα μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, παραμένουν εννέα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου ασύλληπτοι- να οργανώνει επιθέσεις έχει «περιορισθεί»", όχι όμως και εξουδετερωθεί.

«Τρομοκρατικές συνωμοσίες συνεχίζουν να εξυφαίνονται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων μας» αναφέρεται στην έκθεση, οι συντάκτες της οποίας εκτιμούν ότι «η οριστική στρατηγική ήττα της Αλ Κάιντα θα συντελεσθεί με την καταστροφή των καταφυγίων της στην περιοχή και την εξόντωση των ηγετικών στελεχών της».

Υπό την οπτική αυτή, η υποστήριξη των πακιστανικών Αρχών θα είναι καθοριστική σύμφωνα με το έγγραφο που διαπιστώνει ότι «η πρόοδος στις σχέσεις μας με το Πακιστάν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ήταν σημαντική, αλλά άνιση».

Μεταξύ των «προσαρμογών» που είναι αναγκαίο να γίνουν, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, περιλαμβάνεται η «καλύτερη συνεργασία με το Πακιστάν κατά μήκος της μεθορίου με το Αφγανιστάν, ώστε οι εξτρεμιστές που δρουν στο Αφγανιστάν να χάσουν τα ασφαλή τους καταφύγια.

Στην έκθεση δεν περιέχονται αναφορές στη ένταση που χαρακτήρισε το περασμένο έτος τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την αφγανική ηγεσία. Στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks εκφράζεται η δυσπιστία των Αμερικανών διπλωματών προς το πρόσωπο του Χαμίντ Καρζάι, τον οποίο θεωρούν διεφθαρμένο και παρανοϊκό.

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!