Για το σύνολο της χώρας, κάποια βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι:
Μείωση πωλήσεων και κερδών καταγράφεται στην πλειονότητα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων.
Οι πωλήσεις των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 10,5% και τα καθαρά τους κέρδη κατά 18,1%.
Επτά στις δέκα ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου τη διετία 2008-2009.
Οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου των ΑΕ και ΕΠΕ ήταν κατά 84,4% μειωμένες σε σχέση με το 2008.
Τα συνολικά κεφάλαια των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκαν κατά 1,9%. Ήταν η πρώτη χρονιά που ο ρυθμός ανάπτυξης των κεφαλαίων τους έγινε αρνητικός. Η μείωση του ενεργητικού αφορούσε κατά κύριο λόγο τα αποθέματα και κατά δεύτερο τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις.
Στο σκέλος της χρηματοδότησης υπήρξε απότομη άνοδος του ποσοστού των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων που δεν είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Περιορίστηκαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΑΕ και ΕΠΕ και ιδιαίτερα οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές πιστώσεις.
Το ποσοστό κέρδους των ΑΕ και ΕΠΕ μειώθηκε ξανά, σε 2,1%, ενώ η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους περιορίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, σε 10,6%.
Αμετάβλητη ήταν η γενική ρευστότητα και αυξημένη η χρηματική ρευστότητα των ΑΕ και ΕΠΕ.
Ένα διευρυμένο ποσοστό ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων δήλωσαν επιδείνωση της γενικής τους ρευστότητας.
Οι 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και τα 3/4 των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους το 2010 είναι μειωμένα.
Η επενδυτική άπνοια του 2009 συνεχίζεται και το 2010· η συντριπτική μάζα των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και η πλειονότητα των ΑΕ δήλωσαν ότι η επενδυτική τους συμπεριφορά έμεινε αμετάβλητη.
Αρνητική είναι η εικόνα και για την απασχόληση. Ωστόσο οι ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις περικόπτουν σε λιγότερο βαθμό από τις ΑΕ και ΕΠΕ το προσωπικό τους.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν δυσάρεστη έκπληξη για τις εμπορικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις. Οι περσινές τους προβλέψεις απέχουν πολύ από τις φετινές τελικές τους εκτιμήσεις.
Έξι στις 10 επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, αναμένουν ότι οι πωλήσεις τους θα είναι μειωμένες. Τούτο συνιστά σοβαρή επιδείνωση των προσδοκιών, ιδίως εκείνων που είχαν καταγραφεί μεταξύ των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων στην περσινή έρευνα.
Οι προβλέψεις των εταιρειών για την κερδοφορία τους παρουσιάζουν, όπως και για τις πωλήσεις, την ίδια επιδείνωση, με την εκτίμηση για επιδείνωση να κερδίζει έδαφος τόσο έναντι της πρόβλεψης για στασιμότητα όσο και της ελπίδας για ανάκαμψη.
Υπάρχει μεγάλος περιορισμός της ροπής για επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της εμπορικής επιχείρησης. Ενώ στην περσινή έρευνα 3 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις δήλωναν πρόθεση αύξησης των επενδύσεων χους, το αντίστοιχο ποσοστό για το 2011 συρρικνώθηκε σε μόλις 5,2%.
Το ποσοστό των ΑΕ και ΕΠΕ που σχεδιάζουν περικοπές είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων - 43,7% έναντι 15,0%. Τα 3/4 των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων σκοπεύουν να διατηρήσουν την απασχόληση σταθερή, ενώ στις ΑΕ και ΕΠΕ το ποσοστό αυτό μόλις ξεπερνά το 45,0%.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«Στην περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν έδρα, το 2009, 190 εμπορικές εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ, ποσοστό 2,1% του συνόλου των ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου. Το ενεργητικό τους αντιστοιχούσε στο 0,8% του συνολικού ενεργητικού και οι πωλήσεις στο 0,0% των συνολικών πωλήσεων.
Ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 14,6% και ανήλθε σε ¤738,7 εκατ.· τα μεικτά κέρδη τους μειώθηκαν με ελαφρά μικρότερο ρυθμό, 11,7%, με αποτέλεσμα τη μικρή άνοδο του ποσοστού μεικτού κέρδους σε 14,1%. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,9%, ενώ, λόγω βελτίωσης του μη λειτουργικού αποτελέσματος, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 22,2%, με αποτέλεσμα την άνοδο του ποσοστού καθαρού κέρδους σε 1,4%. Η αύξηση των καθαρών κερδών οδήγησε και σε σημαντική βελτίωση την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων, που διαμορφώθηκε σε 7,7%.
Το 2009 τα κεφάλαια των εταιρειών της περιφέρειας συρρικνώθηκαν σημαντικά. Το ενεργητικό διαμορφώθηκε σε ¤521,0 εκατ. σημειώνοντας μείωση 10,9%. Η ταχύτερη μείωση του κύκλου εργασιών είχε ως αποτέλεσμα η κυκλοφοριακή ταχύτητα των κεφαλαίων να μειωθεί σε σχέση με το 2008 σε 1,4:1. Τα πάγια επίσης περιορίστηκαν κατά 5%, ενώ και το κυκλοφορούν ενεργητικό ελαττώθηκε με ακόμη ταχύτερο ρυθμό, 14,6%. 0 μέσος χρόνος είσπραξης απαιτήσεων και η μέση διάρκεια διατήρησης αποθεμάτων αυξήθηκαν σε 93 και 74 ημέρες αντίστοιχα.
Τα ίδια κεφάλαια διευρύνθηκαν κατά 6%, ενώ οι υποχρεώσεις περιορίστηκαν κατά 15,7%. Ως αποτέλεσμα, η δανειακή επιβάρυνση μειώθηκε σημαντικά, σε 73,8%. Ο λόγος βραχυπρόθεσμων προς τις μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκε, ενώ και το μερίδιο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο συνολικό χρέος μειώθηκε αισθητά σε 36,9% μετά την άνοδο που είχε σημειώσει το 2008. Όλοι οι δείκτες ρευστότητας κατέγραψαν άνοδο.»
http://kalimera-arkadia.blogspot.com