Είναι προφανές ότι με αυτόν τον απλό τρόπο ο κ. Αντ. Σαμαράς θέλει να δώσει το μήνυμα ότι αλλάζει στρατηγική.
Η αντιπαράθεσή του με τους υπόλοιπους «ενοίκους» της «γαλάζιας πολυκατοικίας» προφανώς δεν τον ευνοεί, κάτι, άλλωστε, που έδειξαν και οι μετρήσεις που πήρε πρόσφατα στα χέρια του. Γι' αυτόν τον λόγο και μέσα από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά και με έναν ευρύ «κύκλο» περιοδειών που αρχίζει στην περιφέρεια θα επιδιώξει να εμφανίσει τον εαυτό του ως απόλυτο κυρίαρχο στην Κεντροδεξιά και το κόμμα του ως τη μοναδική αξιόπιστη πρόταση εξουσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να παίξει το δικό του «πολιτικό χαρτί», ξεφεύγοντας από τη «σκιά» του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά και της αδελφής του Ντόρας. Ετσι, παραμένοντας στη Νέα Δημοκρατία επέλεξε μια διαφορετική πορεία.
Σε σύσκεψη που έγινε στα μέσα της εβδομάδας στη Ρηγίλλης και με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων, κ. Αβραμόπουλου και Δήμα, αναλύθηκαν τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα και όλοι κατέληξαν ότι μόνον φθορά προκαλεί στη ΝΔ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα η ανταλλαγή βολών μεταξύ της Ρηγίλλης και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Γι' αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εκτιμά ότι το βασικό «κύμα» των αποχωρήσεων από το κόμμα του σε επίπεδο βουλευτών «πέρασε», δεν προτίθεται επισήμως να τοποθετηθεί για επιλογές της κ. Ντ. Μπακογιάννη. Η ατζέντα, έτσι όπως ο ίδιος την καθόρισε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, έχει τρία βασικά θέματα:
1 Προϋπολογισμός, όπου θα δοθεί μεγάλη «μάχη» από την πλευρά της ΝΔ, με στόχο την αποδόμηση του πολιτικού προφίλ του πρωθυπουργού.
2 Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι είναι το πεδίο όπου το κόμμα του θα αποδείξει ότι λειτουργεί υπεύθυνα και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
3 Ανασυγκρότηση της ηγετικής ομάδας της ΝΔ. Οι αλλαγές που έχουν εν πολλοίς προαναγγελθεί είναι πιθανόν να γίνουν νωρίτερα (δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα), καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πειστεί απολύτως ότι το σχήμα των τομεαρχών έχει αποτύχει παταγωδώς. Αλλαγές θα γίνουν στο επίπεδο των συμβούλων του, αλλά και στις γραμματείες. Τα ονόματα που ακούγονται για αξιοποίηση είναι αυτά των κ. Ν. Δένδια, Κ. Μαρκόπουλου (οι οποίοι και θα αναβαθμιστούν), Α. Σπηλιωτόπουλου και Γ. Παπαθανασίου Αυτά τα τρία κεφαλαιώδη ζητήματα αποτελούν την ατζέντα των επόμενων ημερών - εβδομάδων του κ. Σαμαρά. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που παρακολουθούν προσεκτικά τις κινήσεις της κ. Ντ. Μπακογιάννη.
Πρόσκληση στους προέδρους.
Η ανησυχία της Ρηγίλλης εστιάζεται πλέον στον κομματικό μηχανισμό, καθώς υπάρχουν μέλη τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων που σκέπτονται να στηρίξουν τη Δημοκρατική Συμμαχία. Ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις, κάλεσε την Παρασκευή στη Ρηγίλλης του προέδρους των ΝΟΔΕ, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή στον γραμματέα Οργανωτικού αλλά και στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής να έχουν τακτική επικοινωνία με τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και προς την ΟΝΝΕΔ.
Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα αποτυπωθούν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας και του ΛΑΟΣ και θεωρούν ότι τα όσα θα ειπωθούν θα επιβεβαιώσουν το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά περί «συμμαχίας των προθύμων». Το ίδιο θα συμβεί -συμπληρώνουν τακτικοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ- με το πολυσυζητημένο θέμα της συναίνεσης. Η ΝΔ δεν πρόκειται να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης και, όπως έχει προαναγγελθεί, θα πει «όχι» στα όσα θα της προτείνει ο κ. Παπανδρέου. Αντίθετα, «ευήκοον ους» θα τείνουν, θεωρούν τα ίδια πρόσωπα, τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο και ο κ. Καρατζαφέρης.
Εντός της εβδομάδας
Κοντογιάννης - Αυγενάκης προσχωρούν στη ΔΗ.ΣΥ.
Eν αναμονή των προσχωρήσεων -και επισήμως- των βουλευτών που διεγράφησαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη ΝΔ τελεί η κυρία Ντ. Μπακογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και εντός της εβδομάδας οι κ. Κοντογιάννης και Αυγενάκης να ανακοινώσουν την απόφασή τους να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμμαχία, προκειμένου να είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν ως εκπρόσωποι του νέου κόμματος πλέον, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, η οποία επέστρεψε χθες από την πρώτη της -μετά την ίδρυση του κόμματος- περιοδεία στην περιφέρεια (Εβρος), αποδίδει μεγάλη σημασία στην παρουσίαση των θέσεών της στη Βουλή. Ηδη, οι συνεργάτες της επεξεργάζονται ένα συνολικό «πακέτο» προτάσεων που θα παρουσιάσει η ίδια στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για μια εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση. Στο ίδιο μήκος κύματος θα «κινηθούν» και οι βουλευτές που θα ενταχθούν στο κόμμα, με τη διαφορά ότι ο καθένας εξ αυτών θα επικεντρώσει την ομιλία του σε έναν συγκεκριμένο τομέα της δημόσιας ζωής. Στη Δημοκρατική Συμμαχία, πάντως, εκτιμούν ότι και η ΝΔ αργά ή γρήγορα θα προσχωρήσει στην άποψη της κυρίας Μπακογιάννη για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και επισημαίνουν ότι ήδη ο κ. Σαμαράς έχει αφήσει κατά μέρος τη λυσσαλέα επίθεση κατά του μηχανισμού στήριξης.
Οι... κλώνοι ακολουθούν άλλους δρόμους
Διέλυσε οικογένειες το κεντροδεξιό διαζύγιο
Η ανατροπή του σκηνικού στην κεντροδεξιά, έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε μετά την εκλογική συντριβή της Νέας Δημοκρατίας το 2009, την ανάδειξη του κυρίου Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία του κόμματος και τώρα με την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας από την κυρία Ντόρας Μπακογιάννη, προκαλεί όχι μόνον αναταράξεις στο πολιτικό πεδίο αλλά και ενδο-οικογενειακές τριβές.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα διακρίνεται, τελευταία, και για μία ακόμη ιδιομορφία. Μέλη των ίδιων οικογενειών να υποστηρίζουν διαφορετικά κόμματα, πρόσωπα ή ακόμη και ιδέες. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί, προφανώς, τις «γαλάζιες οικογένειες» που το αντιμετωπίζουν σε... νευρική κρίση και τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς σε πλήρη... σύγχυση.
Οι «γαλάζιες οικογένειες» που... διαθέτουν μέλη σε διαφορετικά κόμματα αλλά και σε διαφορετικές τάσεις μέσα στο ίδιο κόμμα, είναι -μέχρι στιγμής- τρεις. Πρόκειται για τις οικογένειες Μητσοτάκη, Πάλλη και Βαρβιτσιώτη.
Η οικογένεια Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν η πρώτη που... επλήγη από τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροδεξιάς. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατέστησε σαφές από πολύ νωρίς ότι δεν προτίθεται να παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία.
Η ψηφοφορία για το μνημόνιο σήμανε και το τέλος μιας αναγκαστικής συγκατοίκησης με τον κ. Σαμαρά και μόλις πριν από δύο εβδομάδες προχώρησε στην ίδρυση του δικού της κόμματος, που, σε επίπεδο πολιτικού λόγου και προτάσεων, έχει αρκετές διαφορές από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο αδελφός της, κ. Κυρ. Μητσοτάκης, επέλεξε μια διαφορετική πορεία.
Οχι μόνον παρέμεινε στη Νέα Δημοκρατία, αλλά τόνισε και την απόφασή του να «παίξει» το δικό του «πολιτικό χαρτί», ξεφεύγοντας από τη «σκιά» του πατέρα του, κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και της αδελφής του.
Πολύ πρόσφατα μάλιστα, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης αναβαθμίστηκε, και, εκτός από τομεάρχης περιβάλλοντος, είναι από το βράδυ της Πέμπτης και μέλος της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συνέστησε ο κ. Σαμαράς.
Οικογένεια Βαρβιτσιώτη
Η δυσφορία του πατρός και η αποτυχία του υιού
Η οικογένεια Βαρβιτσιώτη είναι μια πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς αριθμεί τρία μέλη που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την πολιτική και δη με την κεντροδεξιά. Ο πατέρας, κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, εξαναγκάστηκε από τον κ. Σαμαρά σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». Ο πρώην υπουργός, ο οποίος στήριξε δυναμικά τον κ. Σαμαρά όταν επέστρεψε -διά της Ευρωβουλής- στη ΝΔ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του, την οποία αποτύπωσε στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του κόμματος.
Ο πρωτότοκος γιος του, Μιλτιάδης, ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη στην εσωκομματική κούρσα τον Νοέμβριο του 2009. Μετά την ήττα της πρώην υπουργού Εξωτερικών παρέμεινε στο πλευρό της. Ωστόσο, το καλοκαίρι αποφάσισε να κάνει το άλμα στην αυτοδιοίκηση. Ζήτησε και έλαβε το χρίσμα από τη ΝΔ για τον δήμο της Γλυφάδας. Η καθυστέρηση αυτή, αλλά και τα προβλήματα που του δημιούργησε η αντιπαράθεση της οικογένειάς του με την οικογένεια Πάλλη, του στοίχισαν τελικά την εκλογή.
Τώρα παραμένει στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι προσεκτικός απέναντι στην κ. Ντ. Μπακογιάννη και το νέο κόμμα, ενώ γνωρίζει ότι ο «πάγος» με τη Ρηγίλλης δεν έχει «σπάσει». Ο νεότερος αδελφός του, Θωμάς, δραστηριοπείται επιχειρηματικά στον χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης. Οι σχέσεις του ίδιου αλλά και του συνεταίρου του, κ. Γ. Ολύμπιου, με τον κ. Αντ. Σαμαρά είναι άριστες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από την ανάθεση από τη Ρηγίλλης στην εταιρεία τους της διοργάνωσης το καλοκαίρι του συνεδρίου της ΝΔ.
Οικογένεια Πάλλη
Φιλοδοξίες και καραμπόλες
Η οικογένεια Πάλλη πολύ πρόσφατα «χώρισε» πολιτικά. Η κυρία Αλ. Πάλλη ακολούθησε τον δικό της πολιτικό δρόμο στηρίζοντας το εγχείρημα της Ντ. Μπακογιάννη. Η μητέρα της, πρώην υπουργός κυρία Φ. Πετραλιά, παραμένει στη ΝΔ και μάλιστα θα ήταν και βουλευτής του κόμματος, εάν ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης είχε εκλεγεί δήμαρχος Γλυφάδας, καθώς ήταν η πρώτη επιλαχούσα στις λίστες της Β' Αθηνών. Η κυρία Αλ. Πάλλη, που δραστηριοποιείται έντονα (και με επιτυχία) στο ΕΒΕΑ, είχε εκδηλώσει και κατά το παρελθόν το ενδιαφέρον της να πολιτευθεί με τη ΝΔ. Ωστόσο, η φιλοδοξία της αυτή προσέκρουσε στην επιθυμία της μητέρας της να μην εγκαταλείψει τον πολιτικό στίβο. Ετσι, οι ενδο-οικογενειακές συζητήσεις, που υπήρξαν και παραμονές των εκλογών του 2009, δεν κατέληξαν πουθενά.
Ανάλογες συζητήσεις έγιναν και πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν η κυρία Αλ. Πάλλη ήθελε το χρίσμα από τη Ρηγίλλης για τον Δήμο Γλυφάδας.
Οταν ο κ. Σαμαράς «έδειξε» τον κ. Μ. Βαρβιτσιώτη, τότε εκείνη πήρε την απόφαση να κατέβει ως «αντάρτης». Τελικά, όμως δεν το τόλμησε, διότι προφανώς συνάντησε αντιδράσεις μέσα από την οικογένειά της, καθώς δεν θα ήταν -συναισθηματικά- εύκολο να «κοντράρει» την υποψηφιότητα Βαρβιτσιώτη που, εάν κέρδιζε, θα «άνοιγε» τον δρόμο στη μητέρα της να επιστρέψει στη Βουλή. Τώρα, όμως φαίνεται ότι η γγ του ΕΒΕΑ πήρε την απόφασή της και ακολουθεί τον δικό της πολιτικό δρόμο...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos.gr