tromaktiko: Πώς και δεν είδαν ολόκληρη την Σελήνη;

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Πώς και δεν είδαν ολόκληρη την Σελήνη;



Κάθε μαθητής γνωρίζει ότι το «μικρό βήμα για τον άνθρωπο» και το «γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα» είναι λέξεις που πρόφερε ο Neil Armstrong κατά τη διάρκεια της καθόδου του στην Σελήνη.
Αλλά τώρα ο μοναχικός αυτός αστροναύτης καλείτε να δώσει μια απάντηση σε μια αινιγματική ερώτηση: γιατί ήταν τα βήματα και άλματα τόσο λίγα;

Το θέμα προέκυψε όταν ο blogger Robert Krulwich συλλογίστηκε και έγραψε σχετικά με το γιατί ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin κάλυψαν μόνο μια περιοχή της Σελήνης,ελάχιστα μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
"Το ταξίδι ήταν ένα άλμα να είστε σίγουροι, ένα φανταστικό επίτευγμα,» έγραψε.
"Αλλά οι πρώτοι εξερευνητές της Σελήνης πρέπει να απαντήσουν γιατί έκαναν αυτήν την εξερεύνηση σε μια τόσο εκπληκτικά μικρή περιοχή."
Το ερώτημά του θα μπορούσε να παραμείνει μετέωρο.
Αλλά πήρε μια απάντηση.Ένα email από τον Armstrong, ο οποίος στα 80 εξακολουθεί να αγωνίζεται για να επανδρώσει η NASA μια αποστολή εξερεύνησης της σεληνιακής επιφάνειας

Στο email o ο Neil Armstrong έγραφε πως υπήρξαν πολλοί λόγο, για το μικρό εύρος κάλυψης της πρώτης προσελήνωσης,μεταξύ αυτών και μια νευρικότητα απόλυτα σχετική με το πόσο καλά θα λειτουργούσαν οι υδρόψυκτες στολές που φορούσαν.

"Ήμασταν σε ένα σχεδόν τέλειο κενό αέρος, με τη θερμοκρασία πολύ πάνω από 200 βαθμούς Φαρενάιτ και την σεληνιακή βαρύτητα μόλις στο ένα έκτο της Γης ", εξήγησε." Αυτός ο συνδυασμός δεν μπορεί να αναπαραχθεί εδώ στη Γη.
Δεν είχαμε καθόλου δεδομένα ,για να μας δώσουν ασφαλή απάντηση, στο ζωτικό ερώτημα για το πόση ώρα η μικρή δεξαμενή νερού που είχαμε σε σακίδιά μας θα μας ήταν αρκετή "

Η απάντηση αυτή, από έναν άνθρωπο ο οποίος αρνείται πεισματικά να δώσει αυτόγραφα και για αρκετό καιρό αρνιόταν να μιλήσει για την προσελήνωση, ήταν έκπληξη σαν γεγονός ,από μόνη της. Ίσως, πιο μεγάλη έκπληξη είναι η λεπτομέρεια ότι ο Armstrong έγραψε για τις δυσκολίες της εξερεύνησης.

"Μεγαλύτερη σημασία είχαν για μας, εκείνες τις στιγμές, το ζήτημα της τηλεοπτική κάλυψης, ο έλεγχος εντός των χρονικών ορίων της αποστολής και η επιστροφή μας πίσω στην Γη "κατέληξε ο διάσημος πια ογδοντάρης.

http://taneatouoropou.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!