tromaktiko: Ενεργειακοί λαμπτήρες: Η φτήνια τρώει τον παρά

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ενεργειακοί λαμπτήρες: Η φτήνια τρώει τον παρά



Δυστυχώς η έλευση των ενεργειακών λαμπτήρων (οικονομίας) έφερε και πολλά προβλήματα στους καταναλωτές αφού η αγορά γέμισε με δεκάδες μάρκες άγνωστης προέλευσης και...
αμφίβολης ποιότητας και πολύς κόσμος ενώ προσπαθεί να κάνει οικονομία στο ηλεκτρικό, πληρώνει περισσότερα σε σκάρτο υλικό.

Αναφέρω δύο προσωπικά παραδείγματα: Πριν λίγο καιρό χρειαζόμουν επειγόντως 10 λαμπτήρες για μια εγκατάσταση και απευθύνθηκα σε κάποιο ηλεκτρολογικό κατάστημα του κέντρου της Αθήνας, προτιμώντας να αφήσω τα χρήματά μου σε κάποιο μικρό μαγαζί παρά σε ένα πολυκατάστημα. Μου έδωσε λαμπτήρες μάρκας Yusing (δε χρειάζεται να αναφέρουμε χώρα προέλευσης, είναι προφανές!). Στην ερώτηση "τι μάρκα είναι αυτή;" η απάντηση - κλισέ ήταν "έλα μωρέ, όλες οι λάμπες στο ίδιο εργοστάσιο βγαίνουν και απλά το όνομα αλλάζει". Τιμή, 4,8 ευρώ έκαστη, κάπου στο μέσο όρο αφού οι τιμές κινούνται από 3,5 εως 8 ευρώ. Λόγω βιασύνης τις πήρα χωρίς δοκιμή και πολλή σκέψη, με αποτέλεσμα μία από τις 10 να μη λειτουργεί, όμως τα μεταφορικά για να πάω στον κατάστημα και να την αλλάξω είναι περισσότερα από το κόστος της και έτσι τα 4,8 ευρώ πάνε ως δωρεά υπέρ πατρίδος... Χώρια ότι φωτίζουν λιγότερο από όσο θα έπρεπε και αργούν να ζεσταθούν με αποτέλεσμα ο πελάτης να μην είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος.

Άλλη αγορά, από αποθήκη ηλεκτρολογικού υλικού, μάρκας Loucas, παντελώς άγνωστη, ούτε καν χώρα παραγωγής δεν αναφέρεται. Αυτή τη φορά με δοκιμή επιτόπου, όλες λειτουργούν, τιμή 4 Ευρώ και οπτικά καλή ποιότητα. Υποτίθεται ότι αντικαθιστούν λαμπτήρες πυρακτώσεως 55W αλλά μια συγκριτική δοκιμή στο σπίτι δείχνει ότι ισοδυναμούν το πολύ με 40W. Άρα, την επόμενη φορά μόνο επώνυμους λαμπτήρες και ας τους πληρώσω σχεδόν στη διπλή τιμή.

Οι πιο πολλοί κατασκευαστές αναγράφουν τη φωτεινή ροή (τη συνολική ποσότητα φωτός που παράγει ένας λαμπτήρας και μετράται σε lumen) στη συσκευασία, αλλά προφανώς δεν υπάρχει καμιά εγγύηση κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού χρειάζεται ειδικά επιστημονικά όργανα για να μετρηθεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους συγκρίνουμε με άλλους λαμπτήρες και να δούμε υποκειμενικά τη διαφορά. Για παράδειγμα, στη φωτογραφία που στέλνω, αριστερά είναι μια λάμπα Philips 9W ηλικίας άνω των 10 ετών (Made in Holland, συλλεκτικό κομμάτι πλέον!) και δεξιά η φρέσκια Loucas των 11W. Αν και στη φωτογραφία δε φαίνεται πολύ καθαρά, η εννιάρα Ολλανδέζα, αν και γρια, βάζει κάτω την εντεκάρα Κινεζούλα! Και σε βάθος χρόνου αυτά που κερδίζεις από τη διαφορά κόστους ίσως και να τα χάσεις από τη διαφορά κατανάλωσης ή αξιοπιστίας.

Γι'αυτό πολύ σωστά η λαϊκή σοφία λέει ότι "η φτήνια τρώει τον παρά".

Επομένως για να μη σκορπάμε άσκοπα τα χρήματά μας, ακολουθούμε μερικές συμβουλές:
- Επιμένουμε να δοκιμαστούν οι λαμπτήρες παρουσία μας και ποτέ δεν αγοράζουμε στα τυφλά. Αν ο πωλητής αρνηθεί να τις δοκιμάσει, πηγαίνουμε αλλού, η αγορά είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτη από λαμπτήρες.
- Προτιμάμε επώνυμα προϊόντα και δε μπαίνουμε στον πειρασμό να πάρουμε κάτι που κινείται αρκετά χαμηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να το μετανιώσουμε. Ούτε όμως ακολουθούμε τη λανθασμένη νοοτροπία ότι το απολύτως πιο ακριβό είναι και το πιο καλό. Εκτός από τα 2-3 πασίγνωστα ονόματα της αγοράς υπάρχουν και αξιόπιστοι λαμπτήρες χωρίς βροντερά ονόματα, όμως είναι πραγματικά αδύνατο να τα ξεχωρίσουμε "με το μάτι" από τη σαβούρα. Ρωτάμε κάποιο γνωστό που εμπιστευόμαστε (οι πωλητές συνήθως όλα τα βγάζουν καλά και συμφέροντα, οι δουλειά τους είναι άλλωστε) ή τουλάχιστον κάνουμε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, όλο και κάποιο review θα βρούμε.
- Αν πρόκειται να αγοράσουμε μεγάλη ποσότητα, παίρνουμε ένα κομμάτι για δοκιμή, το ελέγχουμε για μια εβδομάδα σε σχέση με τη φωτεινότητα, την ποιότητα του φωτός και την αξιοπιστία και μόνο αν είμαστε ευχαριστημένοι προχωράμε σε μαζική αγορά. Πληροφορούμε το κατάστημα για την ποσότητα που επιθυμούμε, υπάρχει πιθανότητα να πάρουμε προσφορά ελαφρά χαμηλότερης τιμής.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!