οριστικοποιήσουν οι «27» στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ειδικότερα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ecofin της 28ης Νοεμβρίου που έδωσε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Μηχανισμού, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας που απαιτείται για την υλοποίηση του Μηχανισμού και να προσδιορίσουν επακριβώς το βαθμό και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο Μηχανισμό.
Σε ότι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε η τροποποίηση να είναι περιορισμένη και οι εθνικές διαδικασίες για έγκριση της τροποποιημένης Συνθήκης να είναι απλές και σύντομες και να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012. Προφανής στόχος είναι να αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες επικύρωσης.
Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο Μηχανισμό, ζητούμενο είναι να διευκρινιστούν κάποιες ασάφειες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με την εμπλοκή των ιδιωτών στην ακραία περίπτωση που κάποια κράτη μέλη θα αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσιονομικής φερεγγυότητας.
Στο μηχανισμό προβλέπεται ακόμη ότι εκτός από τις χώρες του ευρώ θα συμμετέχουν, εθελοντικά και κατά περίπτωση, και οι χώρες μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Αυτό δεν θα ισχύει όμως για τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή της στο μηχανισμό στήριξης για την Ιρλανδία αποτέλεσε εξαίρεση.
Εξάλλου, διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ τόσο στο θέμα της αύξησης των πόρων του Μηχανισμού όσο και στην ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων. Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας που έχουν την υποστήριξη και άλλων κρατών καθιστούν εξαιρετικά αβέβαιη, αν όχι απίθανη, τη διεξαγωγή επίσημης ουσιαστικής συζήτησης στη διάρκεια της Συνόδου.
Ωστόσο, ανεπισήμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γερμανία εκτιμά ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για την αύξηση των πόρων του Μηχανισμού θεωρώντας ότι το ενδεχόμενο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί μόνο σε περίπτωση σοβαρής επιδείνωσης της κρίσης.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, μια εσπευσμένη απόφαση για αύξηση των πόρων ήδη από τώρα, θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές ότι οι πολιτικοί παράγοντες προεξοφλούν δυσμενέστερες εξελίξεις.
Τη θέση αυτή συμμερίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ , ο οποίος δήλωσε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Για την ώρα το θέμα αυτό δεν τίθεται
nooz.gr