tromaktiko: Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές εξαγωγές

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Σε ανοδική τροχιά οι ελληνικές εξαγωγές



«Εάν η αυξητική αυτή πορεία των εξαγωγών συνεχιστεί και τους επόμενους 2 μήνες οι ελληνικές εξαγωγές θα σημειώσουν αύξηση...
 κατά τουλάχιστον 3,5% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 15 δις ευρώ έναντι 14,2 δις ευρώ το 2009. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές είχαν μειωθεί κατά 17% το 2009, έναντι του 2008».

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ενώ σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 10% ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Εξαγωγέων του συνδέσμου, καθώς και αντίστοιχη αύξηση προκύπτει από τις εγγραφές επιχειρήσεων στα Εξαγωγικά Μητρώα των κατά τόπους Επιμελητηρίων.

Περιθώρια αισιοδοξίας για θετικό πρόσημο στην πορεία των εξαγωγών το 2010, σε σχέση με το 2009, αλλά και ενδείξεις αναπροσαρμογής του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας, δίνει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), για την περίοδο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2010.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη: «ο εξωστρεφής προσανατολισμός της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, λαμβάνει μορφή κινήματος, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να στρέφονται σε νέες αγορές, προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστές και να εξισορροπήσουν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης. Το θετικό είναι ότι αναπροσαρμόζεται ήδη το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και από την Εξωστρέφεια Ανάγκης φαίνεται μία δυναμική προς την Εξωστρέφεια Ευκαιρίας, με εμπροσθοφυλακή τα βιομηχανικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων ενσωματώνουν εξειδίκευση, καινοτομία και προστιθέμενη αξία».

Οι ρυθμοί της αύξησης είναι εντονότεροι το τελευταίο τρίμηνο, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, μετά από υποχώρηση της τάξης του 9,6% τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά τον Οκτώβριο του 2010 αυξήθηκε κατά 24,1% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και ανήλθε σε 1.584 εκατ. ευρώ από 1.277 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επίπεδο μηνός, ξεπερνώντας και την επίδοση του Αυγούστου (+18,7%). 
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!