tromaktiko: Bloomberg: Αναδιάρθρωση χρέους παρά την επιμήκυνση

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Bloomberg: Αναδιάρθρωση χρέους παρά την επιμήκυνση



Το ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ακόμα και αν επιτύχει επιμήκυνση της...
 αποπληρωμής των δανείων της σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

«Θα ήταν λάθος να αποκλείσετε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους», τόνισε ο John Stopford, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερής απόδοσης της εταιρείας Investec Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δομικό πρόβλημα και ενέχονται ακόμη κίνδυνοι ύφεσης ή οικονομικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Αναφέρει ότι οι επενδυτές που κυνηγούν τίτλους που αποφέρουν υψηλές αποδόσεις, επιδιώκουν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά δεκαετή ομόλογα αντί γερμανικών έως και 90 μονάδες βάσης από το όριο που είχε τεθεί το Μάιο, όταν η χώρα μας εξεσφάλισε το τριετές πακέτο στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σχολιάζοντας τη διάσωση της Ιρλανδίας, σημειώνεται πως η Ελλάδα έλαβε προκαταρκτική έγκριση για επιπρόσθετο χρόνο αποπληρωμής του δανείου διάρκειας τεσσάρων ετών και έξι μηνών με την πρώτη δόση αποπληρωμής να έχει οριστεί για το 2013.

Υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας που προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το επίπεδο του 9,4% του ΑΕΠ.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι αποκλείεται η αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζοντας πως η οικονομία της χώρας πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2011 και κατά 0,1% το 2012.

"Στο τέλος του παιχνιδιού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα βρεθούν με πολύ υψηλά επίπεδα χρέους", σημείωσε ο John Stopford, με τον Mohit Kumar, στέλεχος της Deutsche Bank AG στο Λονδίνο, να επισημαίνει ότι οποιαδήποτε επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής θα ήταν θετική, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και την πιθανότητα αναδιάρθρωσης, καθώς, όπως τόνισε, οι κίνδυνοι υστέρησης του προϋπολογισμού είναι υπαρκτοί

contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!