tromaktiko: Μεταμόσχευση μυελού των οστών θεράπευσε ασθενή με HIV

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Μεταμόσχευση μυελού των οστών θεράπευσε ασθενή με HIV



Μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, τρία χρόνια μετά έρχεται να επιβεβαιωθεί η ίαση ενός Αμερικανού με HIV που είχε επίσης εμφανίσει λαυχαιμία μέσω...


 μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο Βερολίνο.

Σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τη λευχαιμία, ο 44χρονος σήμερα Timothy Ray Brown, γνωστός και ως ο "ο Ασθενής του Βερολίνου", υπεβλήθη σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών το 2007.

Οι γιατροί τότε φρόντισαν το μόσχευμα να είναι όχι μόνο συμβατό με το λήπτη, αλλά να φέρει και ένα σχετικά σπάνιο γονίδιο, την ποικιλία Δέλτα 2 του γονιδίου CCR5.

Το συγκεκριμένο γονίδιο μειώνει τον αριθμό των υποδοχέων (CCΡ5) που χρησιμοποιεί ο HIV για να μολύνει τα T-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει AIDS.

«Τα αποτελέσματά μας αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι σε αυτόν τον ασθενή επετεύχθη ίαση του HIV» γράφει στην επιθεώρηση Blood η ομάδα του αιματολόγου Gero Hutter από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Σαριτέ στο Βερολίνο.

Η θεραπεία του Timothy Brown δεν υπήρξε εύκολη, καθώς παρουσίασε δύο φορές υποτροπή και υποβλήθηκε σε δύο μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων, ενώ εμφάνισε και σοβαρή νευρολογική διαταραχή όταν φάνηκε να βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης.

Από το νευρολογικό πρόβλημα προκλήθηκαν προσωρινή τύφλωση και προβλήματα μνήμης, με τον Timothy Brown να κάνει φυσιοθεραπεία, προκειμένου να αποκατασταθεί ο συντονισμός και ο βηματισμός του, και λογοθεραπεία.

Φίλοι του έχουν παρατηρήσει αλλαγές και στην προσωπικότητά του, επισημαίνοντας πως έχει γίνει περισσότερο κυνικός, κάτι που σχετίζεται με τα νευρολογικά προβλήματα.

Ερωτηθείς εάν θα ήταν καλύτερα να ζει με τον ιό HIV, ο Timothy Brown απάντησε ότι "ενδεχομένως θα ήταν καλύτερα από το να νικηθεί με αυτόν τον τρόπο. Δεν κάνω πλέον αυτού του είδους τις σκέψεις".

Το εντυπωσιακό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, έστω και σε μεμονωμένα περιστατικά. Το 1999, δημοσίευση στην επιθεώρηση Medical Hypotheses επανεξέταζε τα αποτελέσματα από 32 προηγούμενες απόπειρες το διάστημα 1982-1996 και διαπίστωνε ότι ο ιός φαινόταν να είχε εκριζωθεί σε δύο περιπτώσεις.

Ωστόσο, η νέα δημοσίευση δεν κάνει λόγο για θεραπεία που θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέως κατά του AIDS. Οι γιατροί δυσκολεύτηκαν να βρουν δότη, δεδομένου ότι μόνο ένας στους 1.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής φέρει σε δύο αντίγραφα την ποικιλία Δέλτα 2 του γονιδίου CCR5.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών πραγματοποιείται αφού πρώτα καταστραφεί με ακτινοβολία και ισχυρά φάρμακα ο πάσχων μυελός του ίδιου του ασθενούς, μια επικίνδυνη διαδικασία που σκοτώνει το 20% με 30% των υποψήφιων ληπτών μυελού

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!