Στον τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών το Σχέδιο Νόμου προβλέπονται τα εξής:
Ιδρύεται Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων
Δημιουργείται γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα για την θέση όλων των υφιστάμενων αλλά και νέων δικτύων
Επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης αδειών κατασκευών κεραιών με στόχο αυτή να διεκπεραιώνεται σε 4 μήνες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού, δημιουργείται στην Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με στόχο τον συνεχή έλεγχο της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού και την έγκυρη και διαρκή ενημέρωση του, με την ονομασία «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων».
Επίσης, θεσπίζεται η υποχρέωση να γνωστοποιούνται στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από τον κάθε πάροχο στοιχεία των δικτύων που εγκαθιστά, καθώς και από κάθε δημόσια αρχή που χορηγεί δικαιώματα διέλευσης. Δηλαδή, δημιουργείται ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα για το σύνολο των υφιστάμενων δικτύων παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Προτείνονται νέες διατάξεις που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχετικά με την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών και την παροχή πληροφοριών για δίκτυα επικοινωνιών. Μέχρι σήμερα, η διαδικασία αδειοδότησης διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι οι αιτήσεις για την έκδοση της αντίστοιχης άδειας γίνεται κατά σειρά. Π.χ. πρώτα στην Ε.Ε.Τ.Τ. για χρήση συχνότητας και εν συνεχεία στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στην Υ.Π.Α. για αντιμετώπιση κινδύνου παρεμβολών, στις Πολεοδομικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών και ακόμη στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες για το περιβάλλον, τα αρχαία, τα δάση, τον αιγιαλό, κ.λπ. Εφεξής η διαδικασία αδειοδότησης θα εξελίσσεται ταυτοχρόνως σε κάθε αρμόδια υπηρεσία. Συγκεκριμένα, θα υποβάλλεται αίτηση στην Ε.Ε.Τ.Τ., η οποία εν συνεχεία θα αποστέλλει σε ηλεκτρονική μορφή τη σχετική αίτηση σε όλες τις κατά περίπτωση αρμόδιες αρχές για την έκδοση σχετικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών.
Επίσης θεσπίζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ραδιοηλεκτρονικών και ραδιοτεχνιτών καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία των ραδιοηλεκτρονικών εργαστηρίων. Η υφιστάμενη σχετική νομοθεσία είναι παρωχημένη και χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση επειδή αφενός ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων έγινε βάσει της τεχνολογίας του 1953 και του 1971, επομένως δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή τεχνολογία, και αφετέρου σήμερα υφίστανται τύποι εγκαταστάσεων και εξοπλισμός που δεν υπήρχαν τότε, όπως π.χ. οι δορυφορικές κεραίες, τα ασυρματικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οι πομποδέκτες αναζήτησης προσώπων, τα ασυρματικά συστήματα πυρανίχνευσης κλπ.
Παράλληλα το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την μερική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους και την κάλυψη αντικειμένων που δεν αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών όπως αυτός διαμορφώθηκε το 1999.
Τέλος βελτιώνονται υπάρχουσες διατάξεις του Ν 3431/2006, των οποίων η εφαρμογή έχει οδηγήσει σε δυσκολίες, και αντιμετωπίζονται, με νέες συμπληρωματικές διατάξεις, θέματα που δεν καλύπτονται από τον ίδιο νόμο. Τα θέματα αυτά αφορούν αρμοδιότητες της ΕΕΤΤ, τον ορισμό των κρατικών δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αρμοδιότητες του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την ονοματοδοσία και διευθυνσιοδότηση στο διαδίκτυο.
adslgr.com