tromaktiko: Kάθε δύο χιλιόμετρα και κάμερες τροχαίας

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Kάθε δύο χιλιόμετρα και κάμερες τροχαίας



Λευκωσία: Για τέταρτη φορά το Υπουργείο Συγκοινωνιών προκήρυξε προχθές τις προσφορές για τις κάμερες της Τροχαίας, ένα έργο που πέρασε από σαράντα κύματα με αποτέλεσμα το κράτος να βρίσκεται στα Δικαστήρια με τον πρώτο προσφοροδότη....


Συνολικά, θα αγοραστούν 304 κάμερες (εκατόν σχεδόν λιγότερες από την πρώτη προσφορά), ενώ με την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, όλα σχεδόν τα φώτα τροχαίας στη Λευκωσία θα ελέγχονται από κάμερες, όπως και ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν κάμερες σε 55 συμβολές που ελέγχονται από φωτεινούς σηματοδότες στη Λευκωσία, ενώ άλλες 88 θα υπάρχουν στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και αντίστροφα, δηλαδή κάθε δύο χιλιόμετρα θα υπάρχει και μια κάμερα. Στην προσφορά έχει περιληφθεί πρόνοια για προμήθεια καμερών, οι οποίες να έχουν τη δυνατότητα να στήνονται σε τριπόδι (δηλαδή θα είναι μετακινούμενες) καθώς και φορητές για να γίνεται έλεγχος μέσω κινουμένων οχημάτων.

Οι προσφορές αυτές διαφέρουν από τις προηγούμενες που ήταν ευρωπαϊκές και επεκτείνονται καλύπτοντας όλες τις χώρες παγκοσμίως. Αυτό επιβλήθηκε, μετά από προσφυγές ενδιαφερομένων στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Σύμφωνα με τους όρους, θα μπορούν να επιδείξουν ενδιαφέρον Κύπριοι, Ευρωπαίοι και κάτοικοι τρίτων χωρών ή εταιρείες που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αναφέρονται στην προσφορά, η οποία να σημειωθεί, έχει προκηρυχθεί ηλεκτρονικά.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, ενώ περιλαμβάνεται και πιλοτική φάση, κατά την οποία θα εγκατασταθούν 40 συνολικά κάμερες, 8 στη Λευκωσία, 6 στη Λεμεσό, 4 στη Λάρνακα, 3 στην Αμμόχωστο και 4 στην Πάφο. Επίσης, άλλες 6 θα τοποθετηθούν στους αυτοκινητόδρομους, 5 σε τριπόδια και 4 θα είναι φορητές σε οχήματα. Οι προσφορές λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο και το έργο αναμένεται να στοιχήσει γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο η Τροχαία όσο και το Υπουργείο Συγκοινωνιών θέλουν διακαώς το σύστημα, αφού εκτιμάται ότι θα μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα κατά 30%, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί οδική συνείδηση.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αρκετοί προσφοροδότες που αντιπροσωπεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες εκτιμούν ότι και αυτές οι προσφορές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην Αναθεωρητική Αρχή, αφού υπάρχουν πολλά συμφέροντα, ενώ θα αμφισβητηθεί ακόμη και αυτό το σύστημα που θα αποκτηθεί.
http://www.philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!