tromaktiko: Mάχες για τα «φιλέτα»

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Mάχες για τα «φιλέτα»



Όλα τα βλέμματα των ανθρώπων της ενεργειακής αγοράς εί­ναι στραμμένα στις εξελίξεις που έρχονται στην αγορά ηλε­κτρισμού. Και είναι λογικό, καθώς εκεί εστιάζονται οι παρεμ­βάσεις που επιβάλλουν οι δανειστές - επικυρίαρχοι της χώρας μας. Εκεί «παίζεται» προς το παρόν όλο το παιχνίδι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Ωστόσο, τα μεγάλα «φιλέτα» βρίσκονται αλλού και για την ώρα οι παράγοντες που «τρέχουν» τα δικά τους προγράμματα και διαμορ­φώνουν τις εξελίξεις επιδιώκουν να διατηρήσουν τους τόνους χαμη­λούς. Άλλωστε, οι σχετικά πρόσφατες... ναυμαχίες επέφεραν σημα­ντικές αλλαγές, οι οποίες τώρα θα πρέπει να «χωνευτούν», ώστε να παγιωθούν οι αλλαγές στους επιχειρηματικούς χάρτες.

Οι δύο κλάδοι με τα... καλά κρυμμένα μυστικά είναι η υδροηλε­κτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Και στις δύο περιπτώσεις, ιδιώ­τες και κρατικές επιχειρήσεις δίνουν «μάχες» για τα μερίδια αγοράς. Μπορεί προς το παρόν οι υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείες να έχουν επι­βάλει τη «δικτατορία» στην αγορά, αλλά τα πράγματα αλλάζουν γρή­γορα και σε βάθος!

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως οι περισσότερες διεργασίες που συντελούνται στο παρασκήνιο, παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με προφανή σκοπό να μη διαταραχθούν οι ισορροπί­ες, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση κι έως ότου ωριμάσουν οι συνθή­κες για την πλήρη ανατροπή των συσχετισμών. Όπως αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγο­ράς, οι συνταρακτικές ειδήσεις θα προκύψουν από τα «νερά», όπως αποκαλούν την παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες.

Πρόκειται για τον κλάδο που συζητείται έμμεσα, στο «πακέτο» για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ελά­χιστοι αναδεικνύουν τη σημασία του, στρέφοντας περισσότερο την προσοχή στους λιγνίτες, ενδεχομένως για λόγους τακτικής.

Η πρόταση για ανταλλαγή ισχύος της ΔΕΗ με ξένους ενεργειακούς ομίλους, ωστόσο, περιλαμβάνει και κομμάτι της υδροηλεκτρικής πα­ραγωγής, η οποία εξακολουθεί να παραμένει στο παρασκήνιο, παρά το γεγονός ότι στηρίζει μεγάλο μέρος του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος κι ενίοτε χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να πολλα­πλασιάζει τα κέρδη όσων τη χρησιμοποιούν.

Οι πάντες θυμούνται πως η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ (Αθα­νασόπουλος) είχε προχωρήσει σε μία καλοστημένη «κομπίνα», ρί­χνοντας περισσότερη ενέργεια από τα «νερά», με αποτέλεσμα να κατεβάζει την τιμή του συστήματος και οδηγώντας την κρατική επιχεί­ρηση σε «τρελά κέρδη» μέσα στην καρδιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης και μάλιστα όταν οι επιπτώσεις της είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα. Οι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ωστό­σο, ανήκουν στη ΔΕΗ και οι ιδιώτες δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να κατασκευάσουν δικούς τους. Άλλωστε, όλες οι προσπάθειες κατά την τελευταία δεκαετία προσέκρουσαν στο τέρας της γραφειοκρατίας, στις αντι­δράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλ­λά και στο πολύ υψηλό κόστος για την κατασκευή τέτοιων έργων.

Ωστόσο, οι μονάδες αυτές θα γί­νουν περιζήτητες τα επόμενα χρό­νια, καθώς ακόμη και οι μεγάλες θεωρούνται – σε ορισμένες περιπτώ­σεις – ως σταθμοί ΑΠΕ. Το κυριότερο, όμως, είναι πως είναι οι «καθαρότερες» μεταξύ των παραδοσιακών σταθμών, με αποτέλεσμα από το 2013 να μην επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων. Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο γιατί θα βρεθούν στο στόχαστρο πολ­λών «μνηστήρων», όταν κι εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση για πώληση μονάδων από τη ΔΕΗ. Όσο λοιπόν οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι με νερό, τόσο η αξία αυτών των μονάδων θα ανεβαίνει...
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ήδη, στα ανώτερα κλιμάκια της ΔΕΗ έχουν γίνει κρούσεις (έστω σε διερευνητι­κό επίπεδο) για το εάν πωλούνται κάποιες από τις μονάδες αυτές, με σταθερή αρνητική απάντηση.
http://topontiki.gr/article/12038
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!