tromaktiko: Το μέλλον του PayPal είναι οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Το μέλλον του PayPal είναι οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου



Το PayPal δρα ως μεσάζων ανάμεσα στους διαδικτυακούς πωλητές και τους καταναλωτές. Οι χρήστες της υπηρεσίας πληρώνουν το PayPal συνδέοντας... τη χρεωστική τους κάρτα ή απευθείας τον τραπεζικό τους λογαριασμό και στη συνέχεια το PayPal δίνει τα χρήματα στον έμπορο, αφού αφαιρέσει μία μικρή προμήθεια.

Η υπηρεσία άρχισε να γίνεται γνωστή μέσω του eBay, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών εξαιτίας της προστασίας που παρείχε (buyer protection). Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1998 και μέχρι το 2002 είχε αποκτήσει τόση φήμη, ώστε η eBay έκρινε σκόπιμη την εξαγορά της ($1,5 δις). Αν και η PayPal ξεκίνησε προσφέροντας ένα μικρό κλάσμα των κερδών της eBay, τα δεδομένα σταδιακά άλλαξαν με το PayPal να έχει φτάσει να προσφέρει το 37% των κερδών του eBay και να αναπτύσσεται διαρκώς, παρόλο που το marketplace του eBay δείχνει να πλησιάζει το σημείο καμπής, μειώνοντας το ρυθμό ανόδου.

Η διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης μητρικής και θυγατρικής εταιρείας, οφείλεται στο γεγονός ότι η PayPal έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε πολλά σημεία πέρα από το eBay. Η eBay έχει ετήσια έσοδα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το PayPal περίπου 2,5 δισεκατομμύρια. Με το ρυθμό ανάπτυξης του τελευταίου και την επέκτασή του στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, αναμένεται να τμήσει την καμπύλη εσόδων του eBay το αργότερο το 2014.

Η στρατηγική της επέκτασης του PayPal πέραν των ορίων του eBay, έγινε υπό την ηγεσία της τελευταίας, επιλογή που οδήγησε το PayPal στη σημερινή του ακμή. Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια πωλητές (εντός κι εκτός eBay), συνεργάζονται με το PayPal, μεταξύ των οποίων εταιρείες όπως η Dell, United Airlines, Best Buy. Η επεκτατική πολιτική όμως έγινε ακόμα πιο φανερή στο συνέδριο του PayPal τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκε η συνεργασία με το Facebook κι άλλες εταιρείες για την πώληση ψηφιακών (ενίοτε εικονικών) αγαθών.

Η PayPal βλέπει στο μέλλον την ανάπτυξή της να έρχεται διατηρώντας τη βάση των online πληρωμών κι επεκτείνοντάς την με τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, τόσο με τις διαδικτυακές, όσο και με εκείνες που γίνονται με φυσική παρουσία (mobile wallet, συνεργασία με Bling Nation). Θα χρειαστεί όμως αρκετός καιρός, μιας και οι εκτιμήσεις για το 2010 αναφέρουν ότι οι πληρωμές μέσω κινητού θα αποτελούν μόλις το 1% της συνολικής διακίνησης χρημάτων του PayPal. Στην πορεία αυτή θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες εταιρείες που έχουν επίσης δει τις ευκαιρίες που εμφανίζονται με τις ανέπαφες πληρωμές εγγύτητας (NFC), όπως η Google και οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί με τις επερχόμενες κοινοπραξίες.

Οι μεγάλες εταιρείες καρτών συνεργάζονται με το PayPal, βλέποντάς το ως ένα καλό πελάτη, εξαιτίας τους πλήθους και του ύψους των συναλλαγών που διεκπεραιώνει ετησίως. Ήδη όμως βλέπουν ότι αρχίζει να δρα ανταγωνιστικά προς αυτές, προτείνοντας στους πελάτες του να συνδέσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς απευθείας με την υπηρεσία του, παρακάμπτοντας τις κάρτες. Το βασικό του επιχείρημα έναντι των ανταγωνιστών του είναι η εξασφάλιση του καταναλωτή στις αγορές και η απλή διαδικασία της αποζημίωσης.

Αρκετές εταιρείες έχουν προσπαθήσει να ανταγωνιστούν το PayPal, αλλά καμία δεν κατάφερε να κάνει αρκετή πρόοδο. Ακόμα το Google Checkout, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να διαδοθεί αρκετά, ώστε να αποτελέσει απειλή για το PayPal, παρόλο που έχει τη στήριξη του διαδικτυακού γίγαντα.

http://www.adslgr.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!