Σύμφωνα με την περιγραφή της Γ.Γ.Α. πρόκειται για αθλήματα που πρέπει να στηριχθούν αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η παροχή αθλητικής αναγνώρισης σημαίνει ότι θα εξετασθούν διευκολύνσεις για τα πρωταθλήματά τους με κρατικές υποδομές και σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνσεις στην στέγαση των Ομοσπονδιών. Αυτό θα ισχύσει από το έτος 2011 και σημαίνει ότι ακόμα και η πενιχρή επιχορήγηση του 2010 θα διακοπεί.
Πριν αναφερθώ συγκεκριμένα στο Taekwon-Do θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η γνώμη μου για τις πολεμικές τέχνες ανατολίτικου τύπου δεν είναι και η καλύτερη. Έχω δύο βασικές ενστάσεις: (α) Δεν αιτιολογείται η ύπαρξη τόσων πολλών διαφορετικών αθλημάτων και αντίστοιχων ομοσπονδιών για το ίδιο θέμα, που είναι μάχη με κτυπήματα και (β) δεν αντέχω αυτή την προσπάθεια, ειδικά των τεχνών που προέρχονται από την Κίνα, να παρουσιαστούν ως κάτι φιλοσοφικό, ανώτερο και πνευματικό, ενώ στην ουσία πρόκειται για μάχη με κτυπήματα είτε πρόκειται για αυτοάμυνα ή για επίθεση. Αντίστοιχα τα αθλήματα δυτικού τύπου όπως η πυγμαχία και το kick-boxing περιορίζονται στο αθλητικό κομμάτι χωρίς να αυτοπαρουσιάζονται ως κάτι που δεν είναι.
Η κατάταξη μέσα στην 5η κατηγορία αθλημάτων της Γ.Γ.Α. είναι αλφαβητική έτσι ξεκινώντας από το τέλος πέφτουμε πάνω στο Taekwon-Do. Η έκπληξη που προκαλεί η ύπαρξη ενός Ολυμπιακού Αθλήματος τόσο χαμηλά στις προτεραιότητες του κράτους είναι μεγάλη, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς το γεγονός ότι το 2011 αυτά τα αθλήματα δεν θα πάρουν ευρώ. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά και μια γρήγορη ματιά στη 2η κατηγορία αθλημάτων δείχνει ότι το Taekwon-Do υπάρχει και σε αυτή!!! Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν 2 ομοσπονδίες που καλλιεργούν το ίδιο άθλημα; Αυτό απαγορεύεται σαφώς από τον αθλητικό νόμο. Μα καλά δεν το ξέρουν αυτό στη Γ.Γ.Α;
Κάπου εδώ αρχίζει ο παραλογισμός, αλλά για να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει στην Ελλάδα πρέπει να παρεμβληθεί λιγάκι η ιστορία του αθλήματος σε διεθνές επίπεδο. Για αρχή πρόκειται για πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Κορέα. Το 1962 ιδρύθηκε η ITF (International Taekwon-Do Federation) η οποία το 2002 διασπάστηκε σε τρεις ομοσπονδίες που η κάθε μία ισχυρίζεται ότι αποτελεί διάδοχό της. Ανεπίσημα θεωρείται ότι έδρα της ITF είναι η Βόρεια Κορέα. Το 1972 ιδρύεται η WTF (World Taekwon-Do Federation) η οποία και αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 1980. Στην Ολυμπιάδα της Σεούλ του 1988, η Νότια Κορέα ως διοργανώτρια χώρα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και κατάφερε να περάσει το Taekwon-Do WTF ως άθλημα επίδειξης. Το ίδιο έγινε και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992 ενώ στις μετέπειτα Ολυμπιάδες συμμετέχει σαν κανονικό αγώνισμα, ύστερα από σχετική ψηφοφορία των Αθανάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το Taekwon-Do σήμερα αποτελεί τη μοναδική πολεμική τέχνη με χτυπήματα που περιλαμβάνεται στην Ολυμπιάδα, ενώ οι πιο γνωστές παγκοσμίως Καράτε, Κουνγκ Φου (Γου Σου), Ζίου Ζίτσου έχουν μείνει εκτός. Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το γιατί υπάρχουν 2 ομοσπονδίες Taekwon-Do που είναι αναγνωρισμένες από την Γ.Γ.Α. και επιχορηγούνται ξεχωριστά!
Στην 5η κατηγορία της Γ.Γ.Α. ανήκει η (Α.Ο.Τ.Ε.) ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ η οποία στην ιστοσελίδα της μας πληροφορεί ότι είναι μέλος της ITF. Ενώ στη 2η κατηγορία της Γ.Γ.Α. ανήκει η (ΕΛ.Ο.Τ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ η οποία επίσης διαθέτει ιστοσελίδα από όπου μαθαίνουμε ότι είναι μέλος της WTF! Τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν για το έτος 2010 έχουν χαοτική διαφορά όπως είναι φυσικό. Συγκεκριμένα η Α.Ο.Τ.Ε. έλαβε 17.500 ευρώ, ενώ η ΕΛ.Ο.Τ. 680.000 ευρώ!!!
Η Γ.Γ.Α. είναι φανερό πως γνωρίζει ότι η μία ομοσπονδία (ΕΛ.Ο.Τ.) είναι η κανονική και καλλιεργεί το Ολυμπιακό αγώνισμα του Taekwon-Do, ενώ η άλλη (Α.Ο.Τ.Ε.) δεν εκπροσωπεί τίποτα και αυτό φαίνεται από την επιχορήγηση που τους δίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Taekwon-Do ITF δεν αποτελεί αναγνωρισμένο άθλημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και η λεγόμενη Παγκόσμια Ομοσπονδία ITF είναι χωρισμένη σε τρεις επιμέρους ομοσπονδίες, που όλες αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς χωρίς αθλητική αναγνώριση!!! Στην Ελλάδα μάλιστα έχει γίνει προσπάθεια να ιδρυθεί και 3η ομοσπονδία προσκείμενη σε κάποια από τις 3 ITF, αλλά η προσπάθεια αυτή έχει εμποδιστεί δικαστικά από την Α.Ο.Τ.Ε, τραγέλαφος.
Δεν θα ασχοληθώ με τις δραστηριότητες της Α.Ο.Τ.Ε. πρώτον γιατί απλά δεν έπρεπε να υπάρχει και δεύτερον γιατί η επιχορήγηση που παίρνει είναι πολύ μικρή. Το μόνο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η Γ.Γ.Α. επιχορηγεί μια ομοσπονδία χωρίς αντικείμενο, που μάλλον έχει συσταθεί παράνομα και μάλιστα το γνωρίζει αυτό!
Για τις δραστηριότητες της ΕΛ.Ο.Τ. τι να πρωτογράψω. Η φετινή επιχορήγηση των 680.000 ευρώ κατά πάσα πιθανότητα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών, μιας και γύρω από την Ολυμπιακή χρονιά 2004 όλες οι ομοσπονδίες πήραν πάρα πολλά χρήματα. Και παρά τα τόσα χρήματα, διατηρεί πιο άθλια ιστοσελίδα και από του Κρίκετ. Είναι δυνατόν να φιλοξενείται σε domain με κατάληξη .info; Ας πούμε ότι το προσπερνάμε αυτό. Είναι δυνατόν όμως να προσπεράσει κανείς την παλαιολιθική σχεδίαση της σελίδας και την ανυπαρξία πληροφοριών για το Ολυμπιακό Άθλημα, τονίζω, του Taekwon-Do;
Από τις προϋποθέσεις που είχα θέσει σε προηγούμενο άρθρο πληρούνται μόνο δύο, η ύπαρξη αγωνιστικού προγράμματος για το 2011 και τα αποτελέσματα κάποιων από τους τους αγώνες του 2010. Στη σελίδα της ομοσπονδίας δεν υπάρχει τίποτε άλλο, τίποτα σχετικά με διοικητικό έργο και οικονομικά θέματα, και τίποτα σχετικά με σωματεία και αθλητές!!! Είναι κρίμα μια ομοσπονδία που παράγει έργο να μην κάνει καμία προσπάθεια να το προβάλει. Τα πρωταθλήματα διεξάγονται όλα κανονικά, διοργανώνονται σεμινάρια προπονητών, διαγωνισμοί για απόκτηση ζωνών κλπ, α! λλά όλα αυτά δεν απολαμβάνουν την παρουσίαση που τους αξίζει. Ούτε καν οι εθνικές ομάδες δεν βρίσκουν χώρο στη σελίδα…
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει γραφείο τύπου που να ασχολείται με την ιστοσελίδα; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει μητρώο σωματείων και αθλητών δημοσιευμένο; Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πρακτικά ΔΣ και ΓΣ; Δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε ομοσπονδία, μιλάμε για ομοσπονδία Ολυμπιακού Αθλήματος. Πόσοι αθλητές έχουν δελτίο; Πόσα σωματεία ανήκουν στην ομοσπονδία; Πόσοι και ποιοι έλαβαν μέρος στα πρωταθλήματα; Σε τι ακριβώς ξοδεύτηκαν 680.000 ευρώ φέτος; Που είναι οι δραστηριότητες των προηγούμενων ετών;
Γιατί επιτρέπει η Γ.Γ.Α. τη λειτουργία εν κρυπτώ των ομοσπονδιών που επιχορηγεί; Όλα τα παραπάνω στοιχεία έπρεπε να δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της κάθε ομοσπονδίας. 680.000 ευρώ κρατικό χρήμα για να δημοσιευτούν οι 4 πρώτοι σε κάποιες κατηγορίες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος; Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δεν έγιναν;
http://www.sportsecrets.gr