Ο ιδρυτής της Wikileaks δήλωσε, μετά από αυτή την εξέλιξη , ότι θα ζητήσει την έκδοσή του στην Σουήδια, από όπου και αρχικά καταζητείται. Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία κατόπιν ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και προσήχθει στο δικαστήριο του Γουέστμινστερ. Ένας από τους βρετανούς συνηγόρους του, ο Μάρκ Στέφενς δήλωσε πως ο πελάτης του «είναι καλά» και πως η ανάκρισή του από τη βρετανική αστυνομία ήταν «πολύ εγκάρδια».
Wikileaks : Θα συνεχίσουμε την δουλειά μας
Ο ιστότοπος WikiLeaks θα συνεχίσει τη δημοσίευση αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του Τζούλιαν Ασάνζ, διαβεβαίωσε ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για τον ιστότοπο. Μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Twitter του WikiLeaks αναφέρει επίσης: "οι ενέργειες εναντίον του αρχισυντάκτη μας Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα επηρεάσουν τη δουλειά μας: τη νύκτα θα δημοσιεύσουμε και άλλα τηλεγραφήματα, ως συνήθως".
Σε δεύτερο μήνυμά της, που ακολούθησε μετά τη 19ωρη διακοπή των επικοινωνιών της, η WikiLeaks καλεί σε μαζικές διαμαρτυρίες το απόγευμα, την ώρα που είχε προγραμματιστεί να προσαχθεί στο δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο ο Ασάνζ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει δηλώσει ότι "τα αρχεία των τηλεγραφημάτων, καθώς και σημαντικά αμερικανικά έγγραφα, αλλά και έγγραφα και άλλων χωρών , έχουν διανεμηθεί...σε κρυπτογραφημένη μορφή, σε 100.000 άτομα". "Εάν μάς συμβεί κάτι, τα έγγραφα-κλειδιά θα δοθούν στη δημοσιότητα", προειδοποίησε κατά τη διάρκεια γραπτής επαφής του, με τους χρήστες της ιστοσελίδας της εφημερίδας The Guardian.
Οι κατηγορίες
Ο Ασάνζ καταζητείται από τη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για "παράνομο εξαναγκασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό" κατά δύο γυναικών, για πράξεις που τελέστηκαν τον Αύγουστο 2010 ενώ έχει εμπλακεί και στη διαρροή διαβαθμισμένων διπλωματικών τηλεγραφημάτων των Ην. Πολιτειών. Οι αρχές της Σουηδίας θέλουν την ποινική του δίωξη εκεί, αλλά ο ίδιος δηλώνει αθώος απέναντι στις κατηγορίες που του προσάπτουν.
Η Σουηδή εισαγγελέας που ερευνά την κατηγορία για βιασμό κατά του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εκδώσει τον Αυστραλό στις ΗΠΑ. "Δεν εξέδωσα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για να εκδοθεί στις ΗΠΑ", δήλωσε η εισαγγελέας Μαριάν Νάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γκέτεμποργκ στη νοτιοδυτική Σουηδία.
"Η έρευνα δεν έχει καμία σχέση με την Wikileaks. Αυτό αφορά τον ίδιο προσωπικά" σημείωσε η εισαγγελέας, σύμφωνα με την εφημερίδα Aftonbladet. Ο Ασάνζ ίδρυσε τον WikiLeaks το 2006, δημιουργώντας έναν "διαδικτυακό χώρο εναπόθεσης νεκρού γράμματος" για όσους ενδιαφέρονται για διαρροή πληροφοριών. Και, φαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί καθώς Το WikiLeaks έχει περίπου 300.000 με 400.000 ένθερμους υποστηρικτές