tromaktiko: XAA: Θετικά Σημάδια Vs της Πτώσης της Παρασκευής - Κρίσιμη Εβδομάδα με τη Σύνοδο Κορυφής στο Επίκεντρο

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

XAA: Θετικά Σημάδια Vs της Πτώσης της Παρασκευής - Κρίσιμη Εβδομάδα με τη Σύνοδο Κορυφής στο Επίκεντρο



Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα λέγαμε ότι αναμένεται η τρέχουσα εβδομάδα, ενώ η προσοχή θα είναι στραμμένη στις εξελίξεις της Ελληνικής και, κυρίως, της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και στην προσπάθεια της αγοράς ...
να υπερασπιστεί, παρά τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής, κάποια θετικά τεχνικά σημάδια που παρατηρούνται σε επιμέρους διαγράμματα μετοχών και δεικτών.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, είναι ξεκάθαρο ότι αφορούν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τις εξελίξεις στον τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου και αναμένεται από τις αγορές, με τρομακτικό ενδιαφέρον, η κρίσιμη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ στις 16 και 17 του μήνα, της οποίας οι τελικές ανακοινώσεις – αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των αγορών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να αναφέρουμε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν και πάλι οι συζητήσεις για την έκδοση του ευρωομολόγου, με τη Γερμανική πλευρά, έχοντας πλέον στο πλευρό της και τη Γαλλία, να αντιτίθεται ξεκάθαρα σε μια τέτοια λύση, δημιουργώντας συνεχώς μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ΕΕ και στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε την πάγια θέση του Greek Finance Forum, σύμφωνα με την οποία θεωρούμε την υλοποίηση, από την ΕΚΤ, ενός προγράμματος αγοράς χρέους (στα πλαίσια της πολιτικής της FED) των κρατών-μελών, το οποίο και υπολογίζουμε περίπου στα 2 με 2,5 τρις ευρώ, ως τη μοναδική λύση του σημαντικού προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ένωση. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να βάλει την ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά, από την αμέσως επόμενη μέρα της ανακοίνωσης αυτού, βοηθώντας σε κάποιο βαθμό και την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, όπως είχαμε αναφέρει, ο συνδυασμός της προαναφερθείσας πολιτικής αγοράς χρέους με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα μπορούσε να αποτρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων, κάτι το οποίο αποτελεί, κυρίως, το μεγάλο φόβο της Γερμανικής πλευράς, η οποία και αντιτίθεται, ιστορικά, στην πολιτική της αύξησης της προσφοράς χρήματος. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όσο η ΕΚΤ και, συνολικά, η ευρωπαϊκή ένωση, δεν μπαίνει στη λογική της προαναφερθείσας πολιτικής (αγοράς χρέους από τα κράτη), τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η βιωσιμότητα της ΕΕ, ενώ αναμένουμε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στις ευαίσθητες οικονομίες - χώρες της ένωσης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, ενδεχομένως και Ιταλία και Γαλλία), κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης της ανεργίας και της μείωσης του πραγματικού εισοδήματος που θα προκαλέσει η ακολουθούμενη, έως τώρα, πολιτική από την ΕΕ.
Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ
(δείτε πίνακα στο GFF)
Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της ΕΕ, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 140,2% για το 2010, από 126,8% για το 2009, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και για τα έτη 2011, 2012 στο 150,2% και 150,6% αντίστοιχα. Είναι ξεκάθαρο από τον παραπάνω πίνακα ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μακράν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (το 4ο μεγαλύτερο στον κόσμο), ενώ και οι προοπτικές εμφανίζονται δυσοίωνες, παρά την προσπάθεια την οποία γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα στοιχεία ανεργία, ύφεση, δημοσιονομικό έλλειμμα. Στη δεύτερη θέση και σε εξίσου πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται και η Ιταλία, της οποίας το χρέος (ως ποσοστό του ΑΕΠ) αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 118,9% (116% πέρσι), ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 120,2% το 2011 και στο 119,9% το 2012. Άξια αναφοράς είναι η διαμόρφωση του δείκτη στην περίπτωση και των άλλων ευαίσθητων οικονομιών της ΕΕ, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας Ισπανίας. Να αναφέρουμε ότι η εικόνα είναι αρκετά καλύτερη, παρά τα προβλήματα του υψηλού ελλείμματος και της υψηλής ανεργίας (άνω του 20%), στην περίπτωση της Ισπανίας, με το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 64,4% για το 2010 και στο 69,7% για το 2011 και στο 73% για το 2012. Σχετικά διαχειρίσιμη, παρά τα προβλήματα, φαίνεται να είναι η κατάσταση και στην περίπτωση της Πορτογαλίας (χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 2010, 82,8%, 2011, 88,8% και 2012, 92,4%), ενώ τέλος πολύ υψηλό κρίνεται το ποσοστό του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην περίπτωση της Ιρλανδίας (χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 2010, 97,4%, 2011, 107,0% και 2012, 114,3%). Να αναφέρουμε τέλος, ότι ανησυχητική φαίνεται η εικόνα στα δημοσιονομικά του Βελγίου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, με το δείκτη να είναι μεγαλύτερος του 80%.
Ρυθμός Μεταβολής του ΑΕΠ
(δείτε πίνακα στο GFF)
Αναφορικά με τις προοπτικές του ΑΕΠ, αναμένεται συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας κατά 4,2% φέτος, κατά 3% του χρόνου, ενώ αναμένεται επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2012, με θετικό ρυθμό +1,1%. Να αναφέρουμε ότι ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ προβλέπεται για φέτος στην Σουηδία (4,8%), ενώ πέραν της Ελλάδος συρρίκνωση αναμένεται φέτος για Ρουμανία (-1,9%), καθώς και μικρή συρρίκνωση 0,2% για Ισπανία και Ιρλανδία. Βέβαια να αναφέρουμε ότι παρά του ότι η συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας κατά τα έτη 2008 – 2009 (διάρκεια της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης) ήταν μακράν μικρότερη από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η φετινή, αναμενόμενη συρρίκνωση, φέρνει την πτώση του ΑΠΕ της χώρας για την τριετία 2008 – 2010 στις πρώτες θέσεις.
Τέλος, παρουσιάζουμε τους πίνακες με τις προβλέψεις για την ανεργία, όπου και φαίνεται ότι η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως αρνητική για τη χώρα μας.
Ανασκόπηση Αγορών…
Wall Street
Πολύ καλή η συνεδρίαση της Παρασκευής για τους βασικούς δείκτες στις ΗΠΑ και κλείσιμο για S&P 500 και Nasdaq Composite σε υψηλό 2 και 3 ετών αντίστοιχα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κύριοι λόγοι της ανόδου ήταν η αύξηση του μερίσματος από τη General Electric και κυρίως η ανακοίνωση μείωσης του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου στα 38,17δις δολάρια από 44,6δις δολάρια το Σεπτέμβριο και έναντι ελλείμματος 43,5δις δολαρίων που περίμεναν οι αναλυτές. Στα στατιστικά της ημέρας, ο S&P 500 έκλεισε στις 1.240,40 μονάδες (υψηλότερα των 1.220 – 1.230 μονάδων για δεύτερη συνεδρίαση, οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται πολύ κρίσιμες), +0,60%, ενώ με κέρδη 0,35% έκλεισε και ο Dow Jones Industrials, στις 11.410,30 μονάδες. Τέλος, επίσης με κέρδη 0,80% ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου, Nasdaq Composite, στις 2.637,54 μονάδες.Ασιατικές Αγορές
Με κέρδη ξεκινάει η εβδομάδα στις Ασιατικές αγορές, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν μικρά κέρδη, μέχρι στιγμής, ωθούμενοι σε μεγάλο βαθμό από το καλό κλίμα της συνεδρίασης της Παρασκευής στις ΗΠΑ, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σημαντικά κέρδη σημειώνονται στην Κίνα, παρά τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, με τις ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων να αμβλύνονται σε μεγάλο βαθμό από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για αύξηση των υποχρεωτικών διαθεσίμων στις τράπεζες.
Στα στατιστικά των Ασιατικών αγορών (07:59), ο Πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific βρίσκεται τις 133,49 μονάδες, με μικρά κέρδη 0,30%, με αναλογία 2 ανοδικές μετοχές για κάθε 2 πτωτικές. Στους επιμέρους δείκτες, ο Nikkei στην Ιαπωνία βρίσκεται στις 10.239,20 μονάδες με κέρδη 0,27%, ενώ επίσης με μικρά κέρδη 0,40% ο Hang Seng στο Hong Kong, ο οποίος βρίσκεται στις 23.254,40 μονάδες. Στα της Κίνας, όπως αναφέραμε στην αρχή, σημειώνονται σημαντικά κέρδη για τους βασικούς δείκτες, με το Shanghai Composite στις 2.873,84 μονάδες (+1,15%) και το δείκτη CSI 300 στις 3.205,14 μονάδες, με κέρδη 1,37%. Στις υπόλοιπες αγορές, με άνοδο 0,45% σημειώνονται στην Ταιβάν για το βασικό δείκτη, ενώ με κέρδη 0,47% έκλεισε ο δείκτης ASX 200 στην Αυστραλία, στις 4.763,90 μονάδες. Αναφορικά με την αγορά της Νότιας Κορέας έχουμε οριακή άνοδο 0,14% και τέλος, ουσιαστικά αμετάβλητος ο βασικός δείκτης στην Ινδία (+0,09%).

Οικονομικό Ημερολόγιο
Φτωχό το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο
Η ανακοίνωση του δείκτη τιμών παραγωγού στη Βρετανία (11:30 ώρα Ελλάδος, αναμένεται αύξηση 0,7% από αύξηση 2,1% την τελευταία φορά - Επίδραση στις Αγορές (GBP) – Σημαντική).

Greek Finance Forum
http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!