tromaktiko: «Ψάχνουμε» 12,5 δισ. ευρώ

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

«Ψάχνουμε» 12,5 δισ. ευρώ



Το Δημοσιονομικό Πλαίσιο για τα έτη 2012 -2014 θα βρεθεί αυτήν την εβδομάδα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.


Οι ελεγκτές που εκπροσωπούν τους δανειστές μας, θα έχουν από σήμερα συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντηθούν και με τον Διοικητή την Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.
Στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει εάν όλα τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν τεθεί από το Μνημόνιο για το τέλος Δεκεμβρίου πληρούνται. Την προσοχή τους θα την ρίξουν στα μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών, ιδιαίτερα στις δαπάνες υγείας, στις ΔΕΚΟ και στη φορολογική διοίκηση.
Στην συνάντηση με την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη αναμένεται να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της παραγωγής και την αύξηση της απασχόλησης.
Εκτός από την εφαρμογή του Μνημονίου η τρόικα θα εξετάσει με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2012 -2014, το οποίο θα προσδιορίζει τα χρονικά όρια δράσης για καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί η υπολειπόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, με «κοινωνικά ισορροπημένο» τρόπο.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι για το σχέδιο μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής θα πάει σε ανοικτό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και με τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, η τρόικα επιθυμεί τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα εξοικονομήσουν 12,5 δισ. ευρώ περίπου μέσα σε 36 μήνες να αποκρυσταλλωθούν το συντομότερο δυνατόν.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!