tromaktiko: Κέρδη 13% στην εβδομάδα το αργό

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Κέρδη 13% στην εβδομάδα το αργό



Μικρά κέρδη κατέγραψε την Παρασκευή το αργό καθώς συνεχίζονται οι ταραχές στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε από τις διαβεβαιώσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών πως θα αναπληρώσουν ενδεχόμενες ελλείψεις που παρατηρηθούν. 

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού στη Νέα Υόρκη, παραδόσεως Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 0,6%, ή 0,6 δολ. κλείνοντας στα 97,88 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο περίπου 13% στην εβδομάδα. Νωρίτερα το πιο ενεργό συμβόλαιο είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται έως και τα 99,20 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του Brent ενισχύθηκε 78 σεντς κλείνοντας στα 112,14 δολ. το βαρέλι.
Κύρια πηγή ανησυχίας, όπως εξηγούν ξένοι αναλυτές, παραμένει το ενδεχόμενο διάχυσης των αναταραχών σε κρίσιμες για το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ προβληματισμός επικρατεί και για τη μείωση που ήδη καταγράφεται στις εξαγωγές της Λιβύης.
Συγκεκριμένα, οι πετρελαϊκές εξαγωγές της Λιβύης έχουν μειωθεί κατά 75% ή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν οι εξαγωγές του Ιανουαρίου διαμορφώνονταν σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής Eni, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με παραγωγή 108.000 βαρελιών ημερησίως.
Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αυτών πραγματοποιείτο από τερματικούς σταθμούς στα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι σήμερα ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς.
Οι ξένες πετρελαϊκές με τη μεγαλύτερη παραγωγή στη Λιβύη, πέραν της Eni, είναι οι Wintershall (γερμανική – 100.000 βαρέλια ημερησίως), Total (γαλλική – 55.000 βαρέλια ημερησίως), Marathon (αμερικανική – 46.000 βαρέλια ημερησίως), ConocoPhillips (αμερικανική – 46.000 βαρέλια ημερησίως), Repsol (ισπανική – 34.777 βαρέλια ημερησίως), OMV (αυστριακή – 33.000 βαρέλια ημερησίως), Occidental (αμερικανική – 12.000 βαρέλια ημερησίως) και Statoil (νορβηγική – 4.200 βαρέλια ημερησίως).
Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, οι κυριότεροι εξαγωγικοί πετρελαϊκοί τερματικοί σταθμοί της Λιβύης είναι οι Sidra, Zueitina, Zawiya, Rusa Lanuf, καθώς και οι Tobruk και Marsa El Brega. Από αυτούς, μόνο ο σταθμός της Zawiya (με εξαγωγές 199.000 βαρελιών ημερησίως τον Ιανουάριο επί συνόλου 1,5 εκατ. βαρελιών) ελέγχεται ακόμα από κυβερνητικές δυνάμεις.
Σε δηλώσεις της από τη Σιγκαπούρη η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών σημείωσε σήμερα ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων είναι ένα θέμα που αφορά όλους και ότι οι αρχές διεθνώς θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο «μαζικών κινήσεων κερδοσκοπίας».
Ανέφερε μάλιστα ότι σκοπεύει να έρθει σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να πληροφορηθεί για τα σχέδια που υπάρχουν, μετά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις από Σουδάραβες αξιωματούχους ότι η χώρα είναι έτοιμη να στηρίξει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, αυξάνοντας την παραγωγή της.
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!