Ενα πολύ ωραίο γλυπτό πορτρέτο του Νέρωνα το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 59 π.Χ.
για να γιορτάσει µάλλον τον 5ο χρόνο της βασιλείας του και που εκτιµάται από 80.000 έως 120.000 ευρώ. Ενας κοµψός αττικός αµφορέας διακοσµηµένος µε κλαδιά φοίνικα που πρέπεινα φτιάχτηκε γύρω στο 530 π.Χ. και κοστολογείται περίπου σε 50.000 µε 70.000 ευρώ. Ενα µαρµάρινο άγαλµα της Αφροδίτης κατασκευασµένο είτε τον 1ο αι. π.Χ. είτε τον 1οµ.Χ. και εκτιµάται σε 30.000-45.000 ευρώ. Μπρούντζινα αγαλµατίδια – ελληνικά και αιγυπτιακά –, κεφαλές γυναικείων θεοτήτων της ελληνικής αρχαιότητας σε αρκετά πιο προσιτές τιµές: από 6.000 έως 7.000 ευρώ.
Αυτά είναι µερικά µόνο από τα αντικείµενα που περιλαµβάνει µια µεγάλη ιδιωτική συλλογή που εκποιείται στις 16 και 17 Φεβρουαρίου από τον οίκο Christie’s στο Παρίσι και της οποίας η συνολική αξία εκτιµάται 1,3-1,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη συλλογή του Ζαν-Φιλίπ Μαριό ντε Σερ, ενός πολύ γνωστού παριζιάνου γκαλερίστα και εκτιµητή έργων τέχνης, ο οποίος απεβίωσε το 2007.
Γιος ενός ερασιτέχνη συλλέκτη, ο Μαριό ντε Σερ µετέτρεψε το οικογενειακό πάθος σε επάγγελµα, όργωσε τη Μέση Ανατολή, έµαθε να µιλάει αραβικά, πήγε παντού, σε µουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η γκαλερί του έγινε σηµείο αναφοράς στην αγορά των αρχαιοτήτων για δύο δεκαετίες και ο ίδιος κατέστη ο πλέον έµπιστοςσύµβουλος µουσείων και θεσµικών πολιτιστικών οργανισµών όταν ήθελαν να εµπλουτίσουν τις συλλογές τους κατά την εκποίηση και τη διάλυση µεγάλων συλλογών.
«Το µεγάλο του πάθος ήταν τα γλυπτά», λέει για αυτόν ο δηµοπράτης φίλος του Λιονέλ Γκοσέ που κρατάει το σφυρί των Christie’s και ξέρει πόσο πολύ ταξίδεψε ο Μαριό ντε Σερ στη Μεσόγειο. «Η συλλογή», προσθέτει, «είναι εξαιρετική. Ακόµη πιο ενδιαφέρουσα είναι όµως η εγγύηση αυθεντικότητας που φέρει το όνοµα του Ζαν-Φιλίπ Μαριό ντε Σερ, την ώρα που κυκλοφορούν στην αγορά κοµµάτια εντελώς άγνωστης προέλευσης». «Ανάµεσα στους µεγάλους ταξιδευτές», γράφει η γαλλική εφηµερίδα «Le Figaro», «υπάρχουν αυτοί που µαζεύουν αφηγήσεις και αυτοί που επιστρέφουν µε θησαυρούς. Ο Ζαν-Φιλίπ Μαριό ντε Σερ ανήκε οπωσδήποτε στους δεύτερους».
http://erroso.blogspot.com/2011/02/15.html#ixzz1DGFoy8lg