Επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (10/2/2011) η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρεωτική χρήση κάρτας ή επιταγής για ποσά 3.000 ευρώ και άνω θα ισχύσει μέχρι και τις 31/12/2011. Από την ημερομηνία αυτή και μετά το μέτρο θα ισχύσει για αγοραπωλησίες από τα 1.500 ευρώ και άνω, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρσι, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί.
Για αγορές με δόσεις
Η υπουργική απόφαση προβλέπει το τι θα ισχύει ακριβώς για τις αγορές με δόσεις, τις αγορές με δάνειο και τις επιστροφές αγαθών. Ετσι, υποχρεωτικά με τη χρήση κάρτας ή επιταγής θα γίνεται η καταβολή προκαταβολής ή δόσης για την αγορά προϊόντος ή την παροχή υπηρεσίας αξίας άνω των 3.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το ποσό της κάθε δόσης.
Αν για παράδειγμα αγοράσει κάποιος ένα ψυγείο αξίας 6.000 ευρώ με 12 άτοκες δόσεις, η πληρωμή της μηνιαίας δόσης των 500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας ή επιταγής.
Σε περίπτωση πώλησης αγαθών (όπως οχήματα) με ανταλλαγή- π.χ. αγοράζει κάποιος αυτοκίνητο από μάντρα, δίνοντας το παλαιό του- η διαφορά της αξίας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, εφόσον αυτή υπερβαίνει το όριο των 3.000 ευρώ, θα γίνεται επίσης με κάρτα ή επιταγή.
Έστω για παράδειγμα ότι αγοράζει κανείς αυτοκίνητο αξίας 10.000 ευρώ και εισπράττει για το παλαιό του 7.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό των 3.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει μέσω κάρτας ή επιταγής.
Τα ίδια ισχύουν και στη περίπτωση επιστροφής αγαθών, εφόσον μεταγενέστερα η απαίτηση του ιδιώτη συμψηφιστεί με επόμενη αγορά, το ύψος της οποίας υπερβαίνει την αξία των 3.000 ευρώ. Π.χ. αν κάποιος έχει λάβει σαν δώρο μια οικοσκευή αξίας 1.500 ευρώ και θελήσει να την αλλάξει, αγοράζοντας μια άλλη αξίας 3.500 ευρώ, για τα επιπλέον 500 ευρώ άνω των 3.000 πρέπει να χρεώσει την κάρτα του ή να εκδώσει επιταγή.
Για αγορές με δάνειο
Χρήση κάρτας ή επιταγής απαιτείται και για την περίπτωση αγοράς ενός προϊόντος με δάνειο, εφόσον το υπολειπόμενο ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Εστω ότι κάποιος παίρνει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για την αγορά σπιτιού αξίας 110.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν μέσω κάρτας ή επιταγής.
Παράταση δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα γίνει για πρώτη φορά υποχρεωτικά μέσω του Τaxisnet.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, για όσους επαγγελματίες η διαχειριστική περίοδος λήγει στις 31/12/2010, οι έχοντες βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 12 Απριλίου. Επίσης όσοι τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας μέχρι τις 23 Μαΐου.
Εξαιρούνται της υποχρεωτικής υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ με την ηλεκτρονική μέθοδο μέσω του Τaxisnet, και μπορούν να την υποβάλουν σε έντυπη μορφή, όσοι υπάγονται στις διατάξεις περί μετασχηματισμού, μετατροπής, συγχώνευσης, διάσπασης ή απορρόφησης εντός του έτους 2010.
Ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις
Επιτρέπεται η πληρωμή με μετρητά για αγορές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου για αντικειμενικούς λόγους ο πελάτης δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει με κάρτα ή επιταγή (π.χ. αν είναι ηλικιωμένος, όταν η συναλλαγή γίνεται σε ημέρες και ώρες που οι τράπεζες είναι κλειστές).
Στις περιπτώσεις αυτές ο έμπορος κόβει κανονικά απόδειξη είσπραξης των μετρητών, την οποία εντός δύο ημερών από την έκδοσή της υποχρεούται να καταθέσει σε τράπεζα. Το παραστατικό της τράπεζας και η απόδειξη που έκοψε στον πελάτη του, διαφυλάσσονται με ευθύνη του εμπόρου.
Σημειωτέον ότι στην απόδειξη που θα κόβει ο έμπορος θα αναγράφει το ποσό, τον τρόπο εξόφλησης, την αιτιολογία της είσπραξης (π.χ. προκαταβολή, καταβολή σε δόσεις, εξόφληση). Την ίδια διαδικασία ακολουθεί ο έμπορος αν πρόκειται για προκαταβολή.
Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση κάρτας ή επιταγών για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ, οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών, που η αξία τους καλύπτεται με επί μέρους διαδοχικές προκαταβολές, διαφορετικών από τον τελικό καταναλωτή, προσώπων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις λίστες γάμου.
Αν όμως η συνολική αξία της αγοράς προϊόντων από έναν καταναλωτή μέσω μιας λίστας γάμου υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, τότε η διαφορά πρέπει να πληρωθεί με κάρτα ή επιταγή.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ