tromaktiko: Αμμόχωστος: Το «Νατούρα» απειλεί 200 ψαράδες

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Αμμόχωστος: Το «Νατούρα» απειλεί 200 ψαράδες



Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι 200 επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής Παραλιμνίου, που ελλιμενίζουν τις βάρκες τους στα λιμανάκια Αγίου Νικολάου και Αγίας Τριάδας.
Αιτία οι πρόνοιες του Σχεδίου Νατούρα που προωθεί το Τμήμα Αλιείας, το οποίο, όπως τονίζουν, αν εφαρμοσθεί όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βουλή ουσιαστικά τους «βγάζει» από τη θάλασσα και αφήνει τις οικογένειές τους χωρίς ψωμί.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Ψαράδων, Σωκράτης Νεοφύτου, εξέφρασε την απαρέσκεια των ψαράδων για το γεγονός ότι το Τμήμα Αλιείας παρουσίασε το σχέδιο στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής χωρίς πρώτα να διαβουλευθεί μαζί τους και ταυτόχρονα την ευαρέσκειά τους προς την κοινοβουλευτική επιτροπή που το έστειλε πίσω στο τμήμα, για να διαβουλευθεί προηγουμένως με τους ενδιαφερόμενους.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, το προτεινόμενο από το Τμήμα Αλιείας σχέδιο προνοεί κλείσιμο για την αλιεία και κήρυξή της ως προστατευόμενης για σκοπούς αναπαραγωγής μιας περιοχής ουσιαστικά από τις παρυφές του λιμανιού Αμμοχώστου μέχρι την Κέρμια στην Αγία Νάπα. Προωθούν, συνέχισε, «ένα σχέδιο που δεν μας αφήνει καμιά περιοχή για να ψαρεύουμε, αφού θα κλείσουν τα ψαρέματα του Πρωταρά, η τοποθεσία Νησιά, ο Κόννος, το Κάβο Γκρέκο, η Βασιλιτζή και η Κέρμια». Είναι ψαρότοποι με βράχια και εκεί κερδίζουν το μεροκάματο τους από γενιά σε γενιά οι ψαράδες της ευρύτερης Αμμοχώστου. «Πού θα πάμε να ψαρεύουμε, ας κηρύξουν σε Περιοχή Νατούρα την κλειστή από τον Αττίλα ζώνη του λιμανιού της Αμμοχώστου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου. «Αν θέλουν να μας βγάλουν από το επάγγελμα», τόνισε, «ας μιλήσουν καθαρά και όχι να βρίσκουν δικαιολογίες». Προειδοποίησε επίσης ότι για να γίνει αποδεκτό το Σχέδιο Νατούρα στη θαλάσσια περιοχή του Παραλιμνίου, θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές μέσω διαλόγου που θα πρέπει να προηγηθεί.
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!