tromaktiko: Στα 335 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Βουλγαρία

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στα 335 ευρώ ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Βουλγαρία



Στο ποσό των 335 ευρώ, διαμορφώθηκε, το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ο μέσος (μηνιαίος) μισθός στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, την ίδια περίοδο (το δ’ τρίμηνο του 2010), διακόπηκαν οι συμβάσεις εργασίας πενήντα χιλιάδες ατόμων, που είτε έμειναν άνεργοι, είτε πέρασαν στην «παραοικονομία». Οι κλάδοι στους οποίους σημειώθηκαν οι περισσότερες απολύσεις, είναι αυτοί της γεωργίας, του τουρισμού και των κατασκευών (οικοδομές).

Ο υπουργός Εργασίας της Βουλγαρίας, Τότιου Μλαντένοφ, τόνισε -σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ- ότι «φέτος θα είναι πιο εύκολο να βρει κάποιος δουλειά, ενώ του χρόνου τα πραγματικά εισοδήματα των Βούλγαρων θα αυξηθούν».

Ωστόσο, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η ανεργία, ο πληθωρισμός και η φτώχεια παραμένουν η σοβαρότερη κοινωνική «μάστιγα» για τους Βούλγαρους, των οποίων η οικονομική κατάσταση, ίσως, αλλάξει προς το καλύτερο τον ερχόμενο Ιούλιο, όταν - κατά τον κ. Μλαντένοφ - εκπληρωθεί η ελπίδα να βρεθούν χρήματα για την αύξηση του «παγωμένου» εδώ και 1,5 χρόνο κατώτατου μισθού στη Βουλγαρία.

Μια τέτοια προοπτική, πάντως, απορρίπτει κατηγορηματικά -τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση- ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Σιμεόν Ντιάνκοφ, υπενθύμισε η παρουσιάστρια της εκπομπής στη ΒΝΤ.

Στο μεταξύ, οξύτατη κριτική για «κοινωνική αναισθησία» εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης, η αριστερή αντιπολίτευση. Σε δήλωσή από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο του τακτικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, εκπρόσωπος του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» κατέκρινε τους κυβερνώντες ότι «αδιαφορούν για το κύμα αισχροκέρδειας στη χώρα, το οποίο απειλεί τους Βούλγαρους με καταστροφική φτώχεια».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τιμές των βασικών τροφίμων αυξήθηκαν από 20% μέχρι και 50% "για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους" και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των κοινωνικά αδύναμων ομάδων και για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα.
real.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!