Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η αντικατάσταση των λαμπτήρων, θα συμβάλει στην οικονομία της ΕΕ, καθώς υπολογίζεται να αποφέρει περίπου πέντε έως 10 δισ. ευρώ μέσω της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, όπως εκτιμά η Κομισιόν η κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις 2.000 - 3.000 ατόμων που απασχολούνται στη βιομηχανία παραγωγής λαμπτήρων.
Τονίζεται ότι ενώ στην ΕΕ παράγονται ευρέως βελτιωμένοι λαμπτήρες πυρακτώσεως με τεχνολογία αλογόνων, οι συνεπτυγμένων διαστάσεων λαμπτήρες φθορισμού και οι λαμπτήρες LED παράγονται κυρίως εκτός ΕΕ, ως επί το πλείστον στην Κίνα και στην Ινδία.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε σχετικά: «Η μετάβαση από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και στην ευρωπαϊκή οικονομία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, και να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι η Ευρώπη χάνει τη μάχη της «πράσινης βιομηχανίας» και αρκείται στην «πράσινη κατανάλωση», εισάγοντας τεχνολογικά προϊόντα που παράγονται εκτός Ευρώπης, την ίδια ώρα που τα ευρωπαϊκά εργοστάσια κλείνουν. Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η οικολογική στροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποτελούν μονόδρομο, ωστόσο πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν αρκεί να νομοθετούμε υπέρ της ενεργειακής απόδοσης αλλά και να φροντίζουμε οι πολύτιμες θέσεις εργασίας και η ερευνητική και τεχνολογική πρωτοπορία, να παραμένουν στην ΕΕ».
skai.gr