tromaktiko: «Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α», το τελικό σχέδιο των 4 δις €

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

«Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α», το τελικό σχέδιο των 4 δις €



Λίγο πριν την υπογραφή του βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Π.Δ. για το «Πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α», το τελικό κείμενο του οποίου έχει σταλει προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.



Σύμφωνα με το τελικό κείμενο μετά τις παρατηρήσεις ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ, το οποίο δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, με το διάρκειας 4 (+2 μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου) και ύψους 4 δις ευρώ «Πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α» (το ΥΠ.ΕΣ., σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστηρίζει ότι η κατανομή των πόρων που θα καθορισθεί με υπουργική απόφαση θα είναι ανάλογη με αυτή του ΘΗΣΕΑ, δηλαδή 74% από τους ΚΑΠ και 26% από τους εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ωστόσο η ΚΕΔΚΕ ζητά σχεδόν αντίστροφη ποσόστωση) η κυβέρνηση στοχεύει στη «δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που:
α) ολοκληρώνει τις βασικές υποδομές,
β) προστατεύει το περιβάλλον,.
γ) διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με αναδιάρθρωση και ολοκλήρωση των κοινωνικών υποδομών,
δ) στηρίζει υψηλού επιπέδου εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο,
ε) υποστηρίζει τους ορεινούς, δυσπρόσιτους και νησιωτικούς Δήμους,
στ) επιβραβεύει την καινοτομία και τις νέες ιδέες,
ζ) προωθεί τον θεσμό των συνεργασιών της αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα και ενισχύσει την επιχειρηματικότητα,
η) ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλα Ν.Π.Δ.Δ. που έχουν αντίστοιχους σκοπούς,
μέσα από μικρά και μεσαία έργα που είναι αναγκαία για την περιφερειακή και την τοπική ανάπτυξη».
Για το λόγο αυτό το Πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερεις άξονες:
α) Τις οριζόντιες Παρεμβάσεις, (το 25% του Προγράμματος) με στόχο την οριστική επίλυση προβλημάτων σε κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών που δεν έχουν τύχει συντονισμένης αντιμετώπισης από προηγούμενα προγράμματα.
Στην κατεύθυνση αυτή καταρτίζονται οχτώ οριζόντιες κατηγορίες παρέμβασης (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, συνεργασία των Δήμων και Περιφερειών με τον Ιδιωτικό Τομέα και ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δράσεις κατάρτισης - δια βίου μάθησης, ενίσχυση του εθελοντισμού, μείωση της ανεργίας, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο και υποστήριξη Ορεινών και Νησιωτικών Δήμων) για την αυτοδιοίκηση. Για κάθε μία από τις κατηγορίες αυτές και κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν μελέτες βάσει των οποίων θα προσδιοριστούν οι αναγκαίες προδιαγραφές για την επιτυχή υλοποίησή τους καθώς και το ποσοστό των πόρων που θα διατεθούν.
β) το Πρόγραμμα των δήμων, (οι προτάσεις καταρτίζονται από τα δημοτικά συμβούλιά τους) με στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Δήμο να επιλέξει τα έργα και τις ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές του και τις επιμέρους ανάγκες του. Περιέχει δύο υποπρογράμματα: 1) Βελτίωση Υποδομών - Περιβάλλον, 2) Κοινωνικές Υποδομές.
γ) το Πρόγραμμα των Περιφερειών, (οι προτάσεις καταρτίζονται από τα περιφερειακά συμβούλιά τους) με στοχευμένες παρεμβάσεις μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Περιφέρεια να επιλέξει τα έργα και τις ενέργειες που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητές της και τις επιμέρους ανάγκες της.
δ) την Τεχνική Στήριξη
Το ποσοστό των πόρων που αναλογεί στον περιφερειακό και δημοτικό άξονα και στην Τεχνική Στήριξη του Προγράμματος ορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης καθορίζεται το ποσοστό των πόρων
Σύστημα Διοίκησης του Προγράμματος
Σε κεντρικό επίπεδο, συγκροτείται Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) στο υπουργείο Εσωτερικών με πρόεδρο το γενικό γραμματέα του υπουργείου, το έργο της οποίας υποστηρίζεται από Ομάδα Έργου. Ενώ σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, αρμόδιοι για την υποστήριξη των αρμόδιων οργάνων και την παρακολούθηση του Προγράμματος είναι υπεύθυνοι έργου που ορίζονται στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού των Δήμων, αντίστοιχα.
Για την ολοκληρωμένη και συστηματική παρακολούθηση όλων των έργων του Προγράμματος, σε κάθε επίπεδο παρακολούθησης, χρησιμοποιείται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, σε επιγραμμική (on line) σύνδεση με τους δικαιούχους, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Το πληροφοριακό σύστημα τροφοδοτεί ενημερωτικά δελτία που αναρτώνται στις ιστοσελίδες του υπουργείου Εσωτερικών, των περιφερειών και των δήμων.
Το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ
Στο Π.Δ. ορίζεται ότι «οι πληρωμές για έργα, μελέτες και ενέργειες που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του Ν. 3274/2004 και υλοποιούνται σύμφωνα με την απόφαση 1247/22.06.2010 της Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος, πραγματοποιούνται έως την ολοκλήρωσή τους σε βάρος των πιστώσεων των πόρων του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος».
Στο Π.Δ. ορίζεται επίσης ότι ποσοστό μέχρι 5% του προϋπολογισμού του Προγράμματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έκτακτων έργων και ενεργειών, εφόσον αυτά είναι αναγκαία για την ενδυνάμωση δράσεων της αυτοδιοίκησης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Περιφερειών, κατά περίπτωση.

http://www.parapolitikaargolida.gr/2011/02/4.html
http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/10209
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!