Η διαδικασία συγχωνεύσεων και καταργήσεων των φορέων στο Δημόσιο είναι μια «βόμβα» στα χέρια της κυβέρνησης...
, καθώς δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να προχωρήσει ακόμη και στην απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
Γι’ αυτό, άλλωστε, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα κατά τέτοιον τρόπο ώστε, όταν σκάσει, να προκαλέσει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Ο λόγος για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων και οργανισμών, που περισσεύουν. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, ότι πρόκειται για περίπου 10% των σημερινών απασχολουμένων σε αυτές τις θέσεις.
Το ποσοστό αυτό, το οποίο για διάφορους λόγους δε θα μεταταγεί ούτε θα απορροφηθεί με άλλον τρόπο σε άλλες κρατικές θέσεις, υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε πάνω από 50.000 υπαλλήλους. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκτίμηση μπορεί να φτάσει τις 70.000.
Η προσπάθεια που γίνεται από τα αρμόδια υπουργεία είναι καταρχάς να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των απολύσεων και κατά δεύτερον να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες τοποθέτησης των υπαλλήλων, έστω και προσωρινά, σε κάποιες άλλες θέσεις για να μετριαστεί ο θόρυβος από τη «βόμβα» που θα σκάσει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα των ελεγκτών έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση του project των συγχωνεύσεων και τα καταργήσεων, όπερ σημαίνει ότι παρά τις όποιες προσπάθειες παρελκυστικής πολιτικής που κατά καιρούς παρατηρούνται το μοιραίο θα είναι αναπόφευκτο.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ