tromaktiko: Προίκα 500 δισ. ευρώ στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Προίκα 500 δισ. ευρώ στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης για την Ευρωζώνη



“Προίκα” 500δις ευρώ στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) της Ευρωζώνης, που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, αποφάσισε να δώσει το Eurogroup τη Δευτέρα.Την ίδια ώρα όμως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ταμείου «διάσωσης» EFSF, καθώς φαίνεται ότι κυριάρχησε η γερμανική γραμμή που δεν ήθελε ενίσχυση των πόρων του ισχύοντος μηχανισμού, κάτι το οποίο είχε δηλώσει, για ακόμη μια φορά, από το πρωί ο υπουργός οικονομικών κ. Σοίμπλε.

Να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup, κ. Γιούνκερ, ο όγκος των διαθέσιμων του ESM θα επαναπροσδιορίζεται κάθε δεύτερο χρόνο.
Σημειώνεται ότι επιπλέον χρηματοδότηση στο μόνιμο μηχανισμό θα παράσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τα 500 δισ. ευρώ είναι ουσιαστικά διπλάσια από τα κεφάλαια που μπορεί πρακτικά να δανείσει το EFSF χωρίς να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του αξιολογήση.
H ισχύς και το εύρος δυνατοτήτων τόσο του μόνιμου μηχανισμού όσο και του EFSF αποτελούν κεντρικά σημεία της «συνολικής απάντησης» στην κρίση χρέους που έχει προαναγγείλει η ΕΕ, ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, κ. Γίουνκερ.

Πέραν τον παραπάνω συνεχίζεται η πίεση από τη Γαλλογερμανική πλευρά αναφορικά με την υιοθέτηση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, τα σημεία του οποίου έχουν προκαλέσει τριβές στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι «προς το παρόν έχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του Συμφώνου», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σίγουρος για την αναγκαιότητα ενός νέου εργαλείου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη, ενώ πληθαίνουν οι φήμες και τα σενάρια τα οποία κάνουν λόγω για σημαντική ένταση στους κόλπους της Ε.Ε.

Προτροπή για ιδιωτικοποιήσεις 50δις ευρώ με σκοπό τη μείωση του χρέους..

Πέραν των παραπάνω ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση του για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως τα χαρακτήρισε, των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ωστόσο και αυτός με τη σειρά του σήμερα την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη με τον όλι Ρέν δήλωσε “η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της”.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!