tromaktiko: Κερδισμένο βγαίνει το... al Jazeera

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κερδισμένο βγαίνει το... al Jazeera



Πολλή συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για την ισχύ του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera, που ίδρυσε πριν από 15 χρόνια ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Τάνι, με στόχο να παράσχει την ανεξάρτητη ενημέρωση, την οποία τα...
 κρατικά κανάλια της περιοχής αγνοούσαν επιδεικτικά.
Πρώτο το al Jazeera φάνηκε ξεκάθαρα πως συνειδητοποίησε - σχεδόν διορατικά - τη σημασία και το μέγεθος της εξέγερσης στην Τυνησία και των επιπτώσεών της στην περιοχή και αυτό ήταν το που άνοιξε το παράθυρο στις συνακόλουθες κινήσεις στην Αίγυπτο - επικριτές του λένε ότι τις υποκίνησε.

Τα ακροατήρια σε όλον τον κόσμο ακολούθησαν κι η παγκόσμια θεαματικότητα του καναλιού εκτοξεύθηκε. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο, οι θεατές που παρακολουθούσαν το κανάλι μέσω του Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 2.500% και έφτασαν τα 4 εκατ., το, 1,6 από τους οποίους στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του αγγλόφωνου τμήματος του καναλιού, Αλ Άνστι.

«Ήταν σημείο καμπής για το κανάλι μας με όρους αναγνώρισης της ακεραιότητας του προϊόντος που παράγουμε και δείχνει ότι υπάρχει αληθινή ζήτηση για το περιεχόμενο και την πληροφόρησή μας» λέει ο Άνστι.

Αλλά ακόμη και στη στιγμή του θριάμβου, τα ερωτήματα σχετικά με το al Jazeera παραμένουν. Παρά τη δεδηλωμένη ανεξαρτησία και τη γενναία δημοσιογραφία, το δίκτυο αναπόφευκτα παίζει έναν πολιτικό ρόλο. Είναι, όπως πολλοί στην περιοχή του καταλογίζουν, φιλικό σε ισλαμιστικά κόμματα, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ; Έχει ως στόχο ορισμένα καθεστώτα στη Μέση Ανατολή, ενώ με άλλα είναι πιο μαλακό; Και τι ρόλο παίζει, αν παίζει κάποιον, ο πλούσιος υποστηρικτής του στο Κατάρ;

Στις τελευταίες του εβδομάδες στην εξουσία, ο Μουμπάρακ δεν έκρυβε τον θυμό του για τις εκπομπές του al Jazeera, σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του. Το δίκτυο μετέδιδε ζωντανά από την πλατεία Τahrir και τις 18 ημέρες των διαδηλώσεων, παρά το γεγονός ότι το γραφείο του έκλεισε, οι δημοσιογράφοι του ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν, ενώ οι κασέτες και οι εξοπλισμός κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Οι επικριτές του καναλιού επισημαίνουν περιπτώσεις που έκανε πίσω, για να αποδείξουν τον πολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει. «Δημοσιογραφικά η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απλώνει χέρι» υποστηρίζει ο Άνστι, ο οποίος προσθέτει ότι «οι αιγυπτιακές Αρχές είχαν ασκήσει μεγάλη πίεση να σταματήσει η κάλυψη από την Αίγυπτο, αλλά το κανάλι ήταν αποφασιστικό μπροστά σε αυτήν».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!