tromaktiko: Το στοίχημα της Bild με τον πρωθυπουργό

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Το στοίχημα της Bild με τον πρωθυπουργό



Με έναν άκρως επιθετικό τίτλο, η γνωστή εφημερίδα Bild φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία και...
 πάρθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο.

"Πάμε στοίχημα ότι δεν θα αποπληρώσετε το χρέος";, είναι ο τίτλος που έβαλε στην συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού ο δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Η αρνητική στάση της συγκεκριμένης εφημερίδας υπήρξε ανέκαθεν αρνητική, πρέπει να σημειωθεί αυτό, ωστόσο προκαλεί επιπλέον αίσθηση, καθώς πρόκειται για συνέντευξη.

Οι δημοσιογράφοι Nikolaus Blomeund Jörg και Quoos έβαλαν από την αρχή στα δύσκολα το Γ. Παπανδρέου.

"Κύριε πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να πληρώσει τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε τον μισθό σας σε αυτό;"

Ο πρωθυπουργός αστειευόμενος απάντησε:

"Ένα λεπτό! Δεν έχω τόσα πολλά λεφτά. Έχω κόψει τον μισθό μου –όπως και των υπουργών - κατά 20%", πρόσθεσε όμως ότι υπόσχεται πως η Ελλάδα θα ξεχρεώσει και το τελευταίο σεντ.

Στην συνέχεια οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν στα επιδόματα άγαμων κορασίδων, που δίνονται στην Ελλάδα, όπως και στα όρια συνταξιοδότησης τονίζοντας ότι στην Γερμανία τα όρια είναι υψηλότερα.

"Αντιλαμβάνεστε την οργή των Γερμανών φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για μία χώρα που δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει", ρώτησαν.

"Δεν πρόκειται για δώρα, αλλά για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε και τόκους. Και δεν ζητήσαμε δάνεια, για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν, αλλά για να κερδίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις", απάντησε.

Βλέπουν πλεονέκτημα οι Γερμανοί στην επιστροφή του ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη του αναλυτή Bert van Roosebele μετέδωσε το γερμανικό ραδιόφωνο, του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Στη συνέντευξή του ο B. van Roosebeke εκτιμά ότι η επιμήκυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα δε θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα κι θεωρεί ότι οι αγορές δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.

"Στις διεθνείς αγορές λίγοι μόνο πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Αυτό μπορεί κανείς να το αντιληφθεί κι από το γεγονός ότι τα επιτόκια στις κεφαλαιαγορές για τα ελληνικά ομόλογα δεν μειώθηκαν ουσιωδώς. Παραμένουν υψηλά όμως και πριν, πολύ υψηλότερα π.χ. απ’ ότι τα αντίστοιχα γερμανικά, κάτι που αποδεικνύει ότι, όπως και πριν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της".

"Αυτό που συμβαίνει", συνέχισε ο αναλυτής, "είναι ένα παιχνίδι με το χρόνο. Οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν μια πολιτική λύση για ένα πρόβλημα, το οποίο κατ’ ουσίαν είναι πρόβλημα των αγορών. Πιστεύω ότι η επιμήκυνση για την οποία γίνεται τώρα λόγος δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ ότι μία αναβολή στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση".

Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι όσα είπε ο Roosebeke για την πιθανή επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

"Εάν η Ελλάδα επέστρεφε στη δραχμή, θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση, κάτι που σίγουρα θα αποτελούσε πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητά της. Απ’ την άλλη, μια τέτοια λύση θα συνεπαγόταν φυσικά και πολλά μειονεκτήματα, και δεν εννοώ μόνο στο μεγάλο πολιτικό κόστος για το project του ευρώ. Εννοώ ότι τα χρέη της Ελλάδα δε θα μπορούσαν πια να πληρωθούν, εάν η Ελλάδα επανεισάγει τη δραχμή, επειδή τα χρέη έχουν γίνει σε ευρώ".

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!