tromaktiko: Έρχεται το έξυπνο διαστημόπλοιο

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Έρχεται το έξυπνο διαστημόπλοιο



Στα σκαριά βρίσκεται το έξυπνο διαστηµόπλοιο. Στο τιµόνι του δεν θα έχει κάποιον έµπειρο πλοηγό αλλά ένα σύστηµα τεχνητής νοηµοσύνης. Θα αποφασίζει µόνο του για την πορεία που θα ακολουθεί, θα διαπιστώνει την ύπαρξη ενδεχόµενων βλαβών και θα είναι σε θέση να καταλαβαίνει τις εντολές που θα λαµβάνει από το κέντρο ελέγχου στη Γη.

Σύµφωνα µε την εφηµερίδα «Telegraph», το έξυπνο διαστηµόπλοιο σχεδιάζεται από βρετανούς επιστήµονες σε συνεργασία µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό ∆ιαστήµατος (ESA). Οι ειδικοί, µε άλλα λόγια, προσπαθούν να εξελίξουν ευφυή συστήµατα ελέγχου, τα οποία µελλοντικά θα µπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν σε δορυφόρους και ροµποτικά εξερευνητικά οχήµατα.

Το έξυπνο διαστηµόπλοιο, όπως εξηγεί ο Σάντορ Βέρες που είναι καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Σαουθάµπτον και ειδικός σε αυτόνοµα συστήµατα ελέγχου, θα είναι η επόµενη γενιά του διαστηµοπλοίου που στέλνει ο ESA στον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό για να µεταφέρει προµήθειες στους αστροναύτες.

Το διαστηµόπλοιο αυτό, που λέγεται Automate Transport Vehicle (Αυτόµατο Οχηµα Μεταφοράς), χρησιµοποιεί αισθητήρες και συστήµατα αποφυγής πρόσκρουσης για να δένει µε ασφάλεια στον Σταθµό.

«Οταν µιλάµε για την τεχνητή νοηµοσύνη που θα ελέγχει το διαστηµόπλοιο, δεν εννοούµε ένα σύστηµα – παντογνώστη – που θα γνωρίζει άπταιστα τη φυσική ∆ιαστήµατος αλλά ένα είδος εξελιγµένου τεχνητού εγκεφάλου που θα λαµβάνει άµεσα αποφάσεις για µια σειρά από ζητήµατα», λέει ο Βρετανός καθηγητής και προσθέτει: «Θα µπορεί να αναγνωρίζει προβλήµατα που ενσκήπτουν στη διάρκεια της αποστολής, να τα ιεραρχεί, να προκρίνει τις ενδεδειγµένες λύσεις, να προβλέπει και να αναλύει δυσκολίες που ενδεχοµένως αντιµετωπίσει. Θα µπορεί δηλαδή να επεξεργάζεται και να αναλύει πολύ µεγαλύτερο όγκο πληροφοριών απ’ ό,τι οι άνθρωποι µηχανικοί».

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι το έξυπνο διαστηµόπλοιο και κατ’ επέκταση οι δορυφόροι που θα είναι εξοπλισµένοι µε συστήµατα τεχνητής νοηµοσύνης δεν θα χρειάζονται παρακολούθηση σε 24ωρη βάση από επιστήµονες.

Ο καθηγητής Σάντορ Βέρες έχει αναπτύξει το σύστηµα ελέγχου του διαστηµοπλοίου, που λέγεται «sysbrain». Το σύστηµα θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της αποστολής να λαµβάνει και να κατανοεί στην αγγλική γλώσσα οδηγίες και πληροφορίες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!