tromaktiko: Επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός των τυχερών παιχνιδιών στη Μ. Βρετανία

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός των τυχερών παιχνιδιών στη Μ. Βρετανία



Πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης συνασπισμού της Βρετανίας και της απελθούσας του εργατικού κόμματος, η οποία κληροδότησε μία απελευθερωμένη αγορά τζόγου...
, μέσω ενός «απερίσκεπτου» όπως το χαρακτήρισαν νομοσχεδίου, καθώς αποδείχτηκε ότι τρία χρόνια αργότερα κυρίως ο ασύδοτος συνοικιακός τζόγος οδήγησε στην αύξηση των προβληματικών τζογαδόρων. Μάλιστα, ο Βρετανός Υπουργός Τουρισμού υπεύθυνος για το τζόγο, Τζον Πένροουζ, χαρακτήρισε τη Βρετανική αγορά τυχερών παιχνιδιών «χάος», ενώ εξέφρασε την άμεση ανάγκη επανεξέτασης του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο υιοθετούσε μια πιο απελευθερωμένη αγορά τυχερών παιχνιδιών χωρίς να έχει λάβει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατέψει την κοινωνία από την εθιστική αυτή συνήθεια.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να συμπληρώσουν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η επιτροπή τυχερών παιχνιδιών το 2010, σύμφωνα με την οποία στην Βρετανία από το 2007 μέχρι το 2010 έχει παρουσιάσει αύξηση όχι μόνο το ποσοστό των παθολογικών τζογαδόρων κατά 451.000 πολίτες, αλλά και το ποσοστό των ενηλίκων που παίζουν τυχερά παιχνίδια, το οποίο αγγίζει το 73% του πληθυσμού. Σημειώνεται ότι άτομα που είναι εθισμένα στον τζόγο, η επιτροπή ορίζει αυτά που παίζουν τυχερά παιχνίδια "σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο, διαταράσσει ή καταστρέφει τις οικογενειακές, προσωπικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες".
Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες όπου τα τελευταία χρόνια επιτρέπεται ο συνοικιακός τζόγος με VLT, τα οποία αριθμούν περί τα 250.000, αντιστοιχία 1 μηχάνημα προς 250 κατοίκους, πολύ κοντά στο «εμπνευσμένο» τζογο-σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης του τζόγου στη Βρετανία όμως ήταν 3 στους 4 Βρετανούς να παίζουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να χάνουν συνολικά πάνω από 11,5 δις ευρώ, οι πολίτες να χάνουν παραγωγικό χρόνο από την καθημερινότητά τους και συνολικά πολλά δισεκατομμύρια το χρόνο, ενώ 1 στα 25 εγκλήματα που διαπράττονται από ανηλίκους σχετίζεται με τα φρουτάκια γιατί τα παιδιά κλέβουν για να έχουν χρήματα να παίξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα οι περισσότεροι νέοι εθισμένοι τζογαδόροι είναι παιδιά γονέων προβληματικών τζογαδόρων. Αυτό σημαίνει ότι το να νομίζουμε ότι προστατεύονται τα ανήλικα παιδιά από τον εθισμό στο τζόγο επειδή το απαγορεύει ο νόμος, δε σημαίνει ότι με την έκθεσή τους σε αυτόν να είναι αυξημένη, ακόμη και ως παθητικοί παίκτες, δεν καταστρέφονται.

Η Βρετανική κυβέρνηση λοιπόν τώρα, θορυβημένη από το γεγονός ότι μόνο σε διάστημα 12 μηνών 35.5 εκατομμύρια άνθρωποι τζόγαραν στη χώρα, προσπαθεί να βρει τρόπους να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο τζόγο και επιβάλει αυστηρούς νόμους για να προστατέψει τους πολίτες, που συμπεριλαμβάνουν ακόμη και την απαγόρευση διαφήμισης ξένων εταιριών τυχερών παιχνιδιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα με στόχο να τις απομακρύνουν αλλά και την απαγόρευση χρήσης πιστωτικών καρτών σε υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Εάν λοιπόν για ορισμένους η αγορά τυχερών παιχνιδιών στη Βρετανία ήταν κάποτε καλό παράδειγμα εισροής εσόδων στα ταμεία, ας αναλογιστούν τώρα τα σοβαρά προβλήματα που έχει επιφέρει στην κοινωνία και τις δυσκολίες αντιμετώπισής τους. Ας υπολογίσουν επίσης ότι από την εκάστοτε επανα-ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών όταν αυτή αφορά την απελευθέρωσή της άρα και πολλές νέες άδειες, τα κρατικά έσοδα είναι πρόσκαιρα, εφάπαξ και όχι ανακυκλώσιμα. Μετά αρχίζει η κατρακύλα της κοινωνίας και το κράτος καλείται να αναθεωρήσει και πάλι το νόμο, αυτή τη φορά με εκ νέου απαγορεύσεις και καταργήσεις.

Τα φρουτάκια, κουλοχέρηδες, VLTs ή οποιαδήποτε παρόμοια μηχανήματα είναι –αποδεδειγμένα- μόνο η προπόνηση για την εξέλιξη των παιχτών σε μεγάλους τζογαδόρους on- και off-line. Για αυτό τον αγώνα προετοιμάζει η κυβέρνηση τους Έλληνες πολίτες με το νομοσχέδιο «ΕΠΑΝΑΡΥΘΜΙΣΗΣ της αγοράς Τυχερών Παιχνιδιών», ενώ έχει «κερδοσκοπικό» ορίζοντα τριών ετών.

Σε τρία χρόνια όμως εδώ θα είμαστε… το κράτος θα έχει μαζέψει τα εφάπαξ από τις άδειες και η όποια κυβέρνηση παλεύει τότε να αναδιαρθρώνει το χρέος ή να μαζεύει τα οικονομικά συντρίμμια της κοινωνίας θα έχει να αντιμετωπίσει και τα ποσοστά των εθισμένων τζογαδόρων, ενήλικων και ανήλικων που θα στέκονται στην ουρά, όπως οι Βρετανοί, πίσω από φρουτομηχανές σε καφενεία και καζίνο. Η ελληνική σύγκρουση τότε όμως θα είναι μετωπική και μοιραία.

poor journalisto
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!