επιτύχει ένα «μεγάλο συμβιβασμό» με τη γερμανίδα καγκελάριο κατά την αυριανή συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα φθάσει σήμερα το απόγευμα στη γερμανική πρωτεύουσα και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ. Εκεί θα εκφωνήσει ομιλία για την οικονομική κρίση. Τα σπουδαία όμως θα λάβουν χώρα την Τρίτη.
Κατ' αρχήν, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και τον ηγέτη τον Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ. Ακολούθως θα έχει συνομιλίες με τον Γκίντο Βεστερβέλε, ηγέτη των ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και υπουργό Εξωτερικών, πριν μεταβεί στην καγκελαρία για να συναντήσει την κυρία Μέρκελ.
Κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα και το Βερολίνο αναφέρουν στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν αυτή την εποχή την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Η επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, η μείωση των επιτοκίων, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και η διαχείριση του χρέους στην ευρωζώνη.
Αυτό που ανησυχεί όμως την ελληνική κυβέρνηση είναι η διαφαινόμενη πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να συνδέσει το ελληνικό πρόβλημα με την υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που από κοινού έχουν καταθέσει το Βερολίνο και το Παρίσι. Η ελληνική πλευρά κρατάει προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της στο θέμα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας αλλά από ότι ψιθυρίζεται στους διαδρόμους τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί το κείμενο ώστε να αποκομίσει τα οφέλη που επιθυμεί στα κρίσιμα μέτωπα της επιμήκυνσης κα της μείωσης επιτοκίων.
Η ήττα της κυρίας Μέρκελ στις εκλογές του Αμβούργου μπορεί επίσης να δυσκολέψει τα πράγματα διότι θα εισάγει στους υπολογισμούς της καγκελαρίου τον εσωτερικό παράγοντα. Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Μέρκελ έχει εφέτος επτά τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις με σημαντικότερη αυτή στο κρατίδιο της Βάδης - Βυτεμβέργης, προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών, στις 27 Μαρτίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η καγκελάριος θα επιστρέψει στο δίλημμα που την απασχολούσε και στις αρχές του 2010, όταν καθυστερούσε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω των αντιδράσεων που αντιμετώπιζε στο εσωτερικό της
tovima.gr