tromaktiko: Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τι θα διαβάσετε στις κυπριακές εφημερίδες της Κυριακής



Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη και η κρίση στη συγκυβέρνηση είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με την κατάσταση στα...
κατεχόμενα ενόψει και του συλλαλητηρίου στις 2 Μαρτίου, το θέμα της ενέργειας και των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, την έκγριση των ψηφοδελτίων του ΔΗΚΟ για τις Βουλευτικές Εκλογές, αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη.

Ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο πρωτοσέλιδο του θέμα με τίτλο ''Τεστ αντοχής για εταίρους» γράφει για σενάρια ''πολιτικού διαζυγίου'' του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως η συνεργασία στην κυβέρνηση μπήκε στον αναπνευστήρα μέχρι τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ`. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης θα βρίσκεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μούν για το Κυπριακό που αναμένεται να υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τα πετρέλαια, οι αγωγοί και τα σχέδια'' φιλοξενεί συνέντευξη του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος προαναγγέλλει συζητήσεις Κύπρου - Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα τους επόμενους μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ επικύρωσε χθες τα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ για τις Βουλευτικές εκλογές και πως ο Πρόεδρος του κόμματος διόρισε συνολικά 9 αριστίνδην υποψηφίους.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο ''Κάντε αίτηση για Συνεταιρισμό'' γράφει ότι αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ενθαρρύνει την Κύπρο να προχωρήσει, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την κίνηση της Βουλής, θεωρείται δεδομένο το βέτο της Τουρκίας, αλλά θα έχει κόστος και πως αναμένεται προσφυγή του ΔΗΣΥ στο Ανώτατο Δικαστήριο για ξεκαθάρισμα. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του Χρίστου Μέση ο οποίος δηλώνει ότι δεν παραιτείται.

Η «Σημερινή», κάτω από τον τίτλο ''Η εξέγερση των Τουρκοκυπρίων'' γράφει ότι οι Τ/κ σπάνε τα δεσμά, αναζητούν τη δική τους ''άνοιξη'' και εξεγειρόμενοι κατά των πολιτικών συμπεριφορών της Αγκυρας, σε μια προσπάθεια απογαλακτισμού τους από την Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε απολογισμό της τριετίας Χριστόφια στο Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση, λέγοντας ότι στο Κυπριακό δεν φαίνεται κανένα φως στην άκρη της σήραγγας.

Η «Χαραυγή», υπό το ν τίτλο «Εριξε τη μάσκα ο ΔΗΣΥ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης βρήκε ουραγούς για να προκαλέσει πολιτειακή κρίση, ενώ δεν ήθελε να συζητήσει το Κυπριακό και πως οι οπαδοί του ΔΗΚΟ είναι απογοητευμένοι και συγχυσμένοι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του ΥΠΕΣ με την Ευρωπαία Επίτροπο για Διεθνή Συνεργασία και γράφει ότι στις πρώτες προτεραιότητες της Κύπρου, όταν θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, τα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο ''Ο εταιρικός φόρος ανεβαίνει στο 17%'', ότι δύσκολα μπορεί η Κύπρος να ανατρέψει τη δεδηλωμένη πρόθεση των υπολοίπων εταίρων μας στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ και γράφει ότι είναι πολύ σημαντικά για τον αγωγό Nabucco και πως η ρωσική εταιρεία Gazprom επέδειξε ενδιαφέρον για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου αγοράζοντας τη σχετική Ανάλυση Δεδομένων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Μάχη'' στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Ανθρακες ο θησαυρός'' γράφει ότι έπεσαν οι μάσκες στη συμφωνία με το Κατάρ και σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα και αποκαλύπτει μέρος των αποστενογραφημένων πρακτικών της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής στις 26 Οκτωβρίου 2010. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με ''μαγική μπογιά'' το Υπουργείο Αμυνας επεκτείνει το όριο ζωής για τα κράνη της Εθνικής Φρουράς.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα ''Τα στρατεύματα του Καντάφι παραιτούνται από τμήματα της Τρίπολης'' αναφέροντας ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε πως ο Καντάφι έχασε τον έλεγχο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις και καταδίκες της επίθεσης εναντίον της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' με όπλο.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!