Στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου «δείχνει» σε δημοσίευμα του το Πρώτο Θέμα, ως τον αποδέκτη του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μέρους της μίζας μαμούθ για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων.
Πρόκειται για τον Γιάννη Μπέλτσιο, πολιτικό μηχανικό και νομάρχη Καβάλας από το 1985, ο οποίος κατά το 1988 -και επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου- είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αργότερα είχε καταλάβει διοικητικές θέσεις σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς.
Μάλιστα θεωρείτο ως ο εξ απορρήτων του Τσοχατζόπουλου, ενώ συχνά τον αποκαλούσαν «ταμία» αν και ο ίδιος δεν κατείχε αυτή τη θέση.Πρόκειται για τον Γιάννη Μπέλτσιο, πολιτικό μηχανικό και νομάρχη Καβάλας από το 1985, ο οποίος κατά το 1988 -και επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου- είχε διατελέσει γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αργότερα είχε καταλάβει διοικητικές θέσεις σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς.
Σύμφωνα πάντα με το αναλυτικό δημοσίευμα της Real News το πρόσωπο κλειδί που κατονομάζει τον αποδέκτη του ενός εκατομμυρίου το 2000 είναι ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, με το συνολικό ποσό της μίζας να ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.
Τους ισχυρισμούς του κ. Μιχάλη Ματαντού φαίνεται να στηρίζει δημοσίευμα του περιοδικού Ντερ Σπίγκελ, καθώς είναι το πρόσωπο που σκιαγράφησε ο Γ.Φ. Χάουν, ανώτατο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρίας «HDW».
Το άρθρο του Ντερ Σπίγκελ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπήρχε ένας Έλληνας αρχιτέκτονας, τον οποίο σύστησε ο Α. Τσοχατζόπουλος για να συμμετέχει στην “Ομάδα Α” καθώς γνωρίζονται από το ΠΑΣΟΚ».
O ρόλος της “Ομάδας Α” ήταν να παραλαμβάνει τα χρήματα από τις εταιρίες και να τα μεταβιβάζει σε Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Στη λίστα που δημοσιεύει το περιοδικό ο αποδέκτης του ενός εκατομμυρίου αναφέρεται με τα αρχικά «J.P.», που παραπέμπουν βέβαια στο όνομα του κ. Γιάννη Μπέλτσιου, ενώ και η επαγγελματική του ιδιότητα φαίνεται να είναι συναφής με αυτή που αναφέρει το στέλεχος της «HDW».
Τo συγκεκριμένo όνομα εντοπίζεται, όμως, και σε ενημερωτικό έγγραφο προς τον Γ.Φ. Χάουν από συνεργάτη του, στις 15 Ιανουαρίου 1999.
Ο κ. Μπέλτσιος με τη σειρά του απαντά στην εφημερίδα:
«Τον κ. Τσοχατζόπουλο τον γνωρίζω, αλλά δεν έχω καμία σχέση με το θέμα. Από εσάς το ακούω για πρώτη φορά και επειδή είναι πολύ σοβαρό το θέμα, σας παρακαλώ να με αφήσετε να δω πώς θα το αντιμετωπίσω.
Εννοείται ότι θα κινηθώ νομικά, εφόσον προηγουμένως ενημερωθώ για το τι ακριβώς υπάρχει. Όσο για τον Μιχάλη Ματαντό, δεν τον ξέρω, μου είναι άγνωστος.»
Το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει στα χέρια του όλα τα μεταφρασμένα έγγραφα από τη γερμανική δικαιοσύνη, ενώ παράλληλη έρευνα για το θέμα διενεργεί και το ΣΔΟΕ, με τα πρώτα στοιχεία να κρίνονται επαρκή για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.